July 21, 2023 · Redakcija

Web3 tehnologije među najperspektivnijim granama domaćeg IT-ja

Domaći stručnjaci rano su počeli da se bave web3 tehnologijama, i zbog tog iskustva se svet sve češće okreće našim rešenjima.

Web3 je industrija koja se sve više probija u IT sektoru, i šire, a Srbiju pozicionira u globalnom vrhu, zaključak je dijaloga nedavno objavljenom na Bloomberg Adria.

Kako je istakao Nebojša Bjelotomić, generalni direktor Inicijative Digitalna Srbija, razlog za takvu poziciju pre svega je zbog toga što su domaći stručnjaci relativno rano počeli da se bave Web3 tehnologijama.

Prema njemu, zbog toga Srbija već sada ima par osnivača u jako velikim kompanijama, par startapa koji su dobili veće investicije, što demonstrira veliki potencijal.

Iako na ovom prostoru postoje izazovi u pogledu usvajanja web2 tehnologija i šire digitalizacije, zbog čega i brojne institucije poput banaka i zakonodavstva još uvek kaskaju za novim tehnologijama, web3 je dostigao nivo zrelosti gde može da pokaže svoju vrednost:

„Nismo još sve odradili u tim nekim elementarnim stvarima, ali za neke kompanije ovo će biti sjajan iskorak za konkurentsku prednost, kako na lokalnom tržištu, tako, nadamo se, i šire. Web3 je došao do neke zrelosti u kojoj treba da dokažu da to nešto korisno radi za tvoju kompaniju”, zaključuje Bjelotomić.

Još jedan dokaz u prilog tome je i poslednji Startup Genom izveštaj, gde je blokčejn ekosistem pozicioniran kao jedan od najproduktivnijih.

Kako naglašava Emilija Vuković, predstavnica Srpske blokčejn inicijative, Srbija ima ogroman potencijal da se pozicionira kao pionir kada je u pitanju razvoj novih biznis modela koji su zasnovani na blokčejn tehnologijama:

„Već vidim da postoji tendencija da se svet okreće nama kada treba nešto da se napravi, jer smo ga već napravili. Ali zbog ubrzanog razvoja industrije, potrebne su nam prilike, potrebna su nam sredstva i potrebna nam je pomoć”, zaključuje Vuković.

Podsetimo, Srpska blokčejn inicijativa je jedna od članica blokčejn konzorcijuma koji je nedavno postao prvi srpski superklaster i koji će u sklopu projekta „Srbija Inovira” u naredne dve godine pokušati da pozicioniraju Srbiju kao centar svetskih dešavanja u ovoj sferi.

Članice konzorcijuma su neke od najpoznatijih domaćih web3 kompanija, institucija i startapa, poput MVP Workshop, Moonstruck, Naučno-tehnološkog parka Niš, FON-a, ali i preko 30 firmi sa kojima se izgrađuje ekosistem.