May 5, 2023 · Redakcija

Rimac Technology širi poslovanje sa novom markom – Rimac Energy

Hrvatski startap i proizvođač superautomobila osniva Rimac Energy za razvoj i proizvodnju stacionarnih sistema za skladištenje energije (ESS).

Rimac Technology, kompanija koju je osnovao hrvatski preduzetnik Mate Rimac, poznata po proizvodnji električnih superautomobila, ulazi na tržište stacionarnih sistema za skladištenje energije (ESS) pod novom markom – Rimac Energy, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ovaj potez predstavlja važan korak za kompaniju koja proširuje svoje poslovanje izvan oblasti električnih vozila visokih performansi i uvodi inovativna rešenja za skladištenje energije koja se razvijaju i proizvode u Zagrebu.

Tim od 60 zaposlenih u Rimac Energy razvio je novu arhitekturu baterija za koju tvrde da ima brojne prednosti u odnosu na postojeća rešenja na tržištu. Među njima su smanjenje gubitaka energije za do 50 odsto, smanjenje potrebne površine za do 40 odsto, produženi životni vek, veća dostupnost i konkurentni troškovi sistema i instalacije.

Rimac Energy će nuditi svoje ESS-ove u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao i za podršku elektroenergetskoj mreži. Takođe, kompanija radi na rešenjima za brzo i megavatno punjenje električnih vozila pomoću baterija.

Prema informacijama iz saopštenja, kompanija je već u pregovorima o nekoliko projekata sa potencijalnim klijentima, među kojima je i jedna od vodećih kompanija u oblasti obnovljive energije koja traži baterijska rešenja za skladištenje energije iz solarnih i vetroelektrana.

Očekuje se da prvi pilot-sistemi budu proizvedeni do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja započeće 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe, istakao je da je cilj Rimac Energy da podrži integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu i da čini čistu energiju dostupnijom.

„S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i posvećenost održivom razvoju, ovaj put nam se čini kao prirodan slijed razvoja. Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost”, rekao je Rimac.

Više detalja o novoj tehnologiji koja se proizvodi u Zagrebu biće otkrivena kasnije tokom godine.