November 1, 2022 · Redakcija

Planira se proširenje Državnog data centra u Kragujevcu izgradnjom Inovacionog distrikta

Inovacioni distrikt zamišljen je kao prostor u kome će moći da se druže, zabavljaju i rade članovi kragujevačke IT zajednice.

Predstavnici Kancelarije za IT i eUpravu, Univerziteta u Kragujevcu, Kriminalističko Policijskog univerziteta, Srednje tehničke i Prve tehničke škole, kao i nevladinog IT sektora, prezentovali su tokom radionice u Državnom data centru u Kragujevcu svoja idejna rešenja za izgradnju Inovacionog distrikta.

Kompleks Data centra se do sada sastojao iz dve zgrade – jedne u kojoj su smešteni državni i komercijalni klijenti i druge koju koriste pripadnici službi bezbednosti. Kako je najavio Danilo Savić, direktor pomenutog Centra, treći objekat, čija izgradnja je planirana, zvaće se Inovacioni distrikt i biće otvoren za IT zajednicu Kragujevca

Drugim rečima, sa zabavnim i sportskim sadržajima, ovo mesto je zamišljeno kao prostor u kome će moći da se druže, zabavljaju i rade članovi IT zajednice. Takođe, Inovacioni distrikt će, kako je istaknuto, biti otvoren i za građane i posetioce, što je razlikuje od druge dve zgrade Državnog data centra u Kragujevcu.

Tim povodom je 26. oktobra u Kragujevcu organizovana radionica kako bi sve zainteresovane strane iznele svoje ideje za uređenje Inovacionog distrikta, te predstavili šta je to što bi oni voleli da on ima.

„Naša ideja je da, između ostalog, pokušamo da napravimo SMART CITY laboratoriju koja će omogućiti ljudima da dožive i upoznaju se sa još uvek apstraktnim pojmom Pametnog grada, jer ga je jako teško opisati rečima. Kada u tom otvorenom prostoru postavimo senzore za parking mesta, za buku, kvalitet vazduha, pametnu rasvetu i slično možda će im pojam biti jasniji”, rekao je Savić.

Prema dostupnim informacijama, grad Kragujevac je ustupio parcelu za izgradnju Inovacionog distrikta, a u izgradnju će investirati država.