January 19, 2023 · Tamara Đorđević

Predstavnici radnika na internetu pomerili protest za 28. januar

Frilenseri su već 15. januara održali protestnu akciju ispred zgrade Ministarstva finansija.

Datum održavanja protesta koji su najavili frilenseri za 21. januar pomeren je za 28. januar (15.30 časova) ispred Vlade Srbije zbog problema s prijavom. Prema rečima Mirana Pogačara, predsednika Udruženja radnika na internetu, frilenseri i dalje zahtevaju sastanak s Ministarstvom finansija i Poreskom upravom. 

Preko svog zvaničnog Tviter naloga, pomenuto udruženje pozvalo je sve one koji su nedavno dobili rešenja iz 2017. godine za plaćanje poreza i koji su nezadovoljni važećim zakonom, da se priključe protestu.

Predstavnici radnika na internetu su 15. januara već održali protestnu akciju ispred zgrade Ministarstva finansija, kojom su iskazali nezadovoljstvo i tražili izmene Zakona o porezu na dohodak građana i manje poreske stope, kao i pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje.

Podsećanja radi, frilenseri su u više navrata tokom 2021. protestvovali zato što je država planirala da ih oporezuje od 2015, kao i zbog visoke stope poreza na prihod (oko 50 odsto). Kao odgovor na to, formirana je radna grupa koja je izmenila Zakon o porezu na dohodak građana koji je stupio na snagu 1. januara ove godine. Ipak, uprkos tome, nisu usvojeni svi njihovi zahtevi.

Između ostalog, tada je dogovoreno da se dugovi naplaćuju od 2017, a ne od 2015. godine, budući da je u međuvremenu naplata poreza za taj period zastarela. Takođe, doneta je odluka da se pomenuti iznosi plate u mesečnim ratama u periodu od deset godina. Zbog toga su nedavno i počela da stižu rešenja za početnu 2017. godinu.