June 19, 2023 · Redakcija

Najavljen novi NTP u Kruševcu, proširenja u Nišu i Čačku

Srbija već ima četiri tehnološka parka i jedan inkubator, a novi radovi znatno će proširiti kapacitete za inkubaciju i razvoj inovacija i startapa.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u petak je objavila potpisivanje ugovora o zajmu od 80 miliona evra sa Srbijom, namenjen proširenju mreže naučno-tehnoloških parkova, a već su stigle i prve najave kako će ta sredstva biti upotrebljena. 

Kako se navodi, kredit EBRD će podržati razvoj postojećih i podizanje novih tehnoloških parkova u Nišu, Čačku, Kruševcu i tehnološkog parka Bio 4 u Beogradu.

Ubrzo nakon objave te vesti, grad Čačak je objavio dobijanje sredstava od 17 miliona evra za izgradnju i opremanje 2. faze Naučno tehnološkog parka, objavio je gradonačelnik tog grada.

Kako se navodi, nova zgrada prostiraće se na 12.700 kvadratnih metara, na lokaciji Cer, gde NTP ima 6.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, u kojem je smešteno preko 30 firmi, a najavljeno je i otvaranje tendera za radove.

U Nišu je u planu izgradnja nove lamele, gde će se zaposliti do hiljadu novih Nišlija. Nova lamela biće izgrađena u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra, i podrazumeva skoro 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i 900–1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.

Direktor niškog NTP-a Milan Ranđelović tim povodom izjavio je da će se dogradnjom objekta NTP Niš stvoriti mogućnost za nesmetan rad i razvoj sadašnjih i budućih kompanija, te „da će na taj način ostati jedan od najznačajnih strateških objekata za razvoj regiona jugoistočne Srbije“.

Sa druge strane, u Kruševcu je u planu izgradnja novog naučno-tehnološkog parka. Kako se navodi, glavna zgrada novog kompleksa zauzeće površinu od 1,6 hektara, na lokaciji bivše upravne zgrade hemijske industrije „Župa“ u Dedini. 

Tu će se nalaziti konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad preko 200 korisnika, a ukupna investicija sa opremom iznosi 16,5 miliona evra.

U drugom delu, planirano je 14 proizvodnih modula od po 280 kvadratnih metara, a ukupna površina hala je oko 4.000 kvadratnih metara.

Podsetimo, Srbija već ima četiri tehnološka parka i jedan inkubator, u kojima se trenutno nalazi oko 180 inovativnih kompanija. Zajam EBRD-a dolazi u trenutku kada se postojeći kapaciteti sve više pune, čime se ograničava njihov pun potencijal za dalji razvoj.

Kako će nove prostorije najpre biti popunjene malim i srednjim preduzećima, inovativnim preduzetnicima i startapima, očekuje se da će sistem naučno tehnoloških parkova nastaviti da obezbeđuje poslovnu infrastrukturu za inkubaciju i rast startapa, kao i inovacija i stvaranja talenata u zemlji.