April 26, 2023 · Redakcija

Objavljen novi vodič za poslovanje u IT sektoru

Pokrivaju se pitanja poput odabira pravnog oblika poslovanja i poreskih troškova, pravnog regulisanja zaposlenih, testa samostalnosti i njegovih kriterijuma, i dr.

Nedavno je objavljen prvi u nizu serije vodiča „Kako da započneš i vodiš svoj posao?”, a prvi vodič je namenjen IT sektoru.

IT vodič bavi se čitavim nizom pitanja vezanim za aktuelne propise i to kako preduzetnici mogu da ostanu u toku sa regulativom. Pored toga, na jednom mestu se prezentuju opcije koje su na raspolaganju onima pred kojima se nalaze kompleksne poslovne odluke.

Pokrivaju se pitanja poput odabira pravnog oblika poslovanja i poreskih troškova, pravnog regulisanja zaposlenih, testa samostalnosti i njegovih kriterijuma, šta je neophodno obaviti nakon registracije preduzeća, koje su obaveze a koji dodatni podsticaji na raspolaganju, i slično.

U vodiču je dat veliki broj primera, ilustracija i saveta na šta posebno treba da obratiti pažnju u tipičnim situacijama iz svakodnevnog poslovanja.

Pored toga, vodič sadrži i odgovore na čitav niz pitanja o kojima često ne postoji dovolljna informisanost, poput zaštite podataka o ličnosti (GDPR), zaštiti intelektualne svojine, i obavezama i koracima vezanim za prestanak poslovanja.

Kako je najavljeno, za ovim vodičem uslediće vodiči za još devet sektora, počevši sa onima iz oblasti ugostiteljstva – restorani, kafići i ketering; usluga smeštaja i hrane; trgovine na malo; otvaranja frizerskih i salona lepote; otvaranja auto servisa i održavanja vozila.

Cilj vodiča je da konkretnim i praktičnim obrazloženjima doprinesu stvaranju povoljnijih uslova za poslovanje. Pored toga, u sklopu vodiča se nalaze i veze sa Registrom administrativnih postupaka za privredu – na kojem se na jednom mestu nalaze informacije o svim postupcima koje sprovode organi javne uprave, a namenjeni su privrednicima.

Ovaj, i budući vodiči su realizovani kroz projekat „EU za bolje poslovno okruženje” koje sprovodi Svetska banka, zajedno sa Ministarstvom Privrede, a uz podršku Evropske unije.