April 24, 2023 · Redakcija

Tražnja za seniorima opala, za mediorima porasla: Analiza HelloWorld-a

U prvom tromesečju 2023. godine, tražnja za seniorima je opala za 5%, a za juniorima porasla za 7%. Najtraženija pozicija je Software Developer.

U prvom tromesečju 2023. godine, broj oglasa za IT pozicije je prepolovljen u odnosu na isto vreme prošle godine, prema podacima sajta HelloWorld.rs.

Ovo je neočekivan rezultat, jer je IT industrija u 2022. godini beležila brz rast i veliku potražnju za stručnjacima.

Analiza sajta HelloWorld.rs otkriva da je došlo do promene u profilu traženih IT stručnjaka. U 2023. godini, poslodavci su se fokusirali na medior IT stručnjake, kojima je namenjeno 64 odsto svih oglasa. Seniorima je namenjeno 18 odsto oglasa, dok su juniori imali 15 odsto oglasa. U poređenju sa 2022. godinom, to znači da je tražnja za seniorima opala za 5 odsto, a za juniorima porasla za 7 odsto.

Kako se navodi, najtraženije pozicije u IT sektoru u 2023. godini su Software Developer, IT Help Desk/Support, System Administrator/Engineer, Frontend Developer i DevOps System Administrator/Engineer.

Plate u IT sektoru su ostale stabilne u odnosu na prethodne godine, pri čemu su Software developeri i dalje najplaćeniji.

Među najtraženijim tehnologijama u prvom tromesečju 2023. godine su JavaScript, SQL, Git, Linux i Agile.

Zanimljiv podatak je i da je četvrtina kandidata koji traže posao na sajtu HelloWorld.rs ženskog pola. To pokazuje da je sve više žena zainteresovano za karijeru u IT sektoru i da se smanjuje rodna nejednakost u ovoj industriji.