December 5, 2022 · Redakcija

DaFED događaj o optimizaciji web sajtova, 8. decembra u Novom Sadu

Na događaju će govoriti Hari Roberts (Harry Roberts) iz Velike Britanije i Sebastijan Dumančić iz Hrvatske.

Na 58. DaFed događaju u četvrtak, 8. decembra u Novom Sadu, biće reči o tome kako na efikasan način podići performanse i optimizovati web sajt. Na događaju će govoriti Hari Roberts (Harry Roberts) iz Velike Britanije i Sebastijan Dumančić iz Hrvatske.

O predavačima

Kako se navodi, Roberts je nezavisni konsultant i Web Performance inženjer koji pomaže klijentima da pronađu i reše probleme sa brzinom sajta. Takođe je i Google i Cloud i Media-Developer ekspert, a kao konsultant radio je sa Ujedinjenim nacijama, BBC-om, General Electric-om, Finanical Times-om i mnogim drugim. Pored toga, Roberts je kopredsedavajući član performans.nov() – konferencije o web performansama za profesionalce. 

Prema saopštenim informacijama, pored primera iz prakse, Roberts će se tokom predavanja dotaći toga šta tačno obuhvata LCP (Largest Contentful Paint), kako da organizacije ne rade protiv sebe i kako da urade optimizaciju tako da se vrate „u zeleno” (i iznad).

Sebastijan Dumančić je partner i Web Lead u PROTOTYP-u, a kako je istaknuto, trenutno se bavi frontendom i Firebase-om sa fokusom na performanse i UX modernih web aplikacija. Tokom predavanja, Dumančić će proći kroz svoja iskustva građenja brzog MVP-a te skaliranju uz minimalne infrastrukturne troškove, sve u Javascript-u i Node.JS-u pisanom od frontendera.

Program i prijava

Događaj počinje u 18 časova u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, a nakon predavanja sledi DaFTER druženje tokom kojeg će prisutni imati priliku da se upoznaju i popričaju sa predavačima uživo, te da prošire svoju mrežu poznanstava i ostvare nove konekcije. 

Prijave su otvorene na zvaničnom sajtu DaFED-a, a ulaz na događaj je besplatan.