December 20, 2022 · Redakcija

Otvoren prvi razvojni centar IBM-a u Srbiji

IBM trenutno zapošljava 38 inženjera a najavljenim zapošljavanjem planira se dupliranje te brojke.

U utorak, 17. decembra, otvoren je prvi razvojni centar IBM-a i to u Novom Sadu, gde će u novoj kancelariji ove globalne IT kompanije biti smešten tim stručnjaka iz oblasti softverskog inženjerstva, tehničke podrške, marketinga i dizajna. 

Kako je saopšteno, pomenuti tim stručnjaka će razvijati IBM Instana Observability rešenja za praćenje performansi aplikacija, te pružati tehničku podršku 24/7 širom sveta za preko 200 tehnologija koje IBM Instana ima mogućnost da nadgleda.

Nikola Polić, generalni direktor IBM-a za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, napomenuo je na otvaranju razvojnog centra da će se u Novom Sadu razvijati softver.

„Ovo je velika stvar za lokalni IBM jer konačno otvaramo još jednu kancelariju u Srbiji, koja će se baviti vrlo konkretnim razvojem tehnologija. Za Srbiju je važno, jer pokazuje da je odlično mesto za dolazak velikih tehnoloških kompanija. Zahvaljujući ovom razvojnom centru moći ćemo da pružimo bolje usluge i podršku korisnicima u širem regionu”, izjavio je Polić.

Prema rečima generalnog direktora IBM-a istočnu Evropu Igora Pravice, ova firma ima dugo i prihvaćeno prisustvo u Istočnoj Evropi.

„Tokom protekle dve godine, kompanije su počele ubrzano da usvajaju nove poslovne modele koji uključuju automatizaciju poslovnih tokova. Sa stručnim timom u Novom Sadu, fokusiranim na razvoj Instana rešenja, kombinujemo najbolje svetske prakse sa lokalnim talentima da bismo obezbedili rešenja u oblastima visokog rasta, kao što je automatizacija poslovanja”, rekao je Pravica.

Pisutnima se prilikom otvaranja centra obratio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, napomenuvši da je Novi Sad prepoznat kao centar IT industrije.

„U Novom Sadu imamo gotovo 900 IT kompanija u kojima je zaposleno 10.000 ljudi. IBM-u želimo da se u Novom Sadu oseća kao kod svoje kuće”, poručio je Đurić.

Prema saopštenim informacijama, IBM trenutno zapošljava 38 inženjera, a najavljeno je zapošljavanje još toliko radnika i to mladih stručnjaka sa novosadskog univerziteta.