January 10, 2023 · Redakcija

Wargaming, autori World of Tanks, pokreću „Forge” program praksi

Cilj je da Beograd postane hub za razvoj Word of Warships, a program praksi nudi razna stažiranja, kurseve i stručne obuke.

Kompanija Wargaming, kreator popularnih franšiza World of Tanks i World of Warships sa sedištem na Kipru, najavila je pokretanje „Forge” edukativnog programa.

Wargaming, osnovan 1998. u Belorusiji, otvorio je prošle godine kancelariju u Srbiji s namerom da postane jedan od najvećih gejming studija u regionu Balkana. 

U cilju ostvarivanja ideje da Beograd postane hub za razvoj Word of Warships, Wargaming planira realizaciju „Forge” programa praksi, koji nudi studentima i profesionalcima u ranoj karijeri razna stažiranja, kurseve i stručne obuke. 

„Forge” je već aktivan u Nikoziji, Pragu i Vilnjusu, a portal Netokracija je nedavno imao priliku da porazgovara o njemu s menadžerkom programa Vitalijom Radzevičiute Cibulske. 

Kako je na početku intervjua istaknuto, Wargaming ovom inicijativom ne samo da pruža brojne mogućnosti pojedincima da završe praksu u velikom međunarodnom studiju za razvoj igara, te uče od vrhunskih stručnjaka i naprave prve korake u game dev karijeri, već doprinosi razvoju gejming industrije formiranjem mladih profesionalaca. 

Prema rečima Cibulske, zbog toga je veoma važna saradnja sa lokalnim edukativnim ustanovama i inicijativama, što je zapravo i deo internih edukativnih programa kompanije.

„Tek smo u polaznoj fazi kada je reč o Forge programu u Srbiji. Za sada pravimo plan i istraživanje tržišta kada je reč o saradnji sa obrazovnim ustanovama ali isto tako i sa organizacijom SGA. Iako smo u početnom stadijumu, mislim da bismo mogli da do proleća 2023. ili do kraja godine već organizujemo prve događaje u Srbiji i konkretnije pričamo o našim daljim planovima”, istakla je Cibulske.

Takođe je dodala da Wargaming nudi odlične mentore svim praktikantima koji mogu besplatno da dobiju znanje iz nekih važnih game dev oblasti kao što su 2D i 3D Art, motion dizajn, Data Science, UX/UI dizajn, QA, softversko inženjerstvo, vizuelni efekti, front-end programiranje i sl. 

Prema navedenim informacijama, stažiranje je plaćeno, a Wargamning nastoji da pored stručnih stvari, praktikante nauči i drugim društvenim nastupima, biznis kulturi, ciklusima razvoja jedne igre. Planirana je i organizacija događaja dobrodošlice i druga zabavna okupljanja, kako bi se učesnici programa osetili kao deo zajednice.

U krajnjoj liniji, jedan od ciljeva Wargaminga je, kako ističe Cibulske, da ponudi zaposlenje za određene kandidate nakon uspešno završenog programa, budući da kompanija ne želi da izgubi talente u koje je vremenom dosta uložila. Takođe, Wargaming nastoji da se na ovaj način bolje upozna s lokalnim gejming i obrazovnim institucijama, te uspostavi konkretne planove za saradnju.

Za studente su dostupna u Srbiji dva kursa (softversko inženjerstvo i održavanje), kao i dve prakse samo za srpsko tržište iz oblasti 3D art-a i tech art-a, a dodatne informacije moguće je pronaći na zvaničnom sajtu „Forge” programa.