May 16, 2023 · Redakcija

Velika WordPress konferencija prvi put u Apatinu, 27. i 28. maja

WordCamp Apatin 2023 nudi networking, predavanja, panel diskusije i radionice, a biće organizovana i besplatna radionica za decu.

Apatin će biti domaćin velike konferencije o WordPressu, najpopularnijoj tehnologiji za izradu veb sajtova, pod nazivom WordCamp Apatin 2023, 27. i 28. maja, na prostoru izletišta Arka Liberland.

Ovo je prvi put da se ovakav događaj održava u ovom gradu, a organizuje se pod pokroviteljstvom WordPress fondacije iz San Franciska. Pored njega će se slične konferencije održati i u nekim drugim evropskim gradovima, pa se može reći da je Apatin postao deo svetske mape WordPress-a.

WordCamp je namenjen svima koji se bave ili su zainteresovani za veb dizajn, programiranje, digitalni marketing i kreativnu industriju. Glavna tema je WordPress, tehnologija koja pokreće 43% svih sajtova na internetu, ali i sve što je povezano sa njom. 

Plan i organizacija konferencije

Na dvodnevnoj konferenciji su planirane 22 zanimljive i korisne priče od 24 predavača koji će podeliti svoje znanje i iskustvo. Posetioci će takođe moći da učestvuju u radionicama, panel diskusijama i drugim aktivnostima koje se tiču života i rada u IT i kreativnoj industriji.

Konferencija će biti organizovana na tri paralelna tracka – Wellness, Workshops i glavna konferencijska bina. Radionice će se pored praktičnih saveta fokusirati na izradu sajtova putem Elementora i Builderius-a, dok će se Wellnes track baviti pitanjma očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja i smanjenja nivoa stresa.

Na glavnoj bini održavaće se najveći broj predavanja, sa raznovrsnim temama, od inkluzivnog kodiranja, preko implementacije AI alata u izradi vebsajtova, do izgradnje informacijske arhitekture za veb šop i karijernih priča. Predavači i izlagači imaju veliko iskustvo rada u dizajnu, konsaltingu, web developmentu, community building-u, i šire. 

WordCamp će takođe omogućiti prilike za umrežavanje i deljenje znanja i iskustava sa drugim članovima WordPress zajednice koji koriste WordPress za svoje web stranice ili klijente, kao što su blogeri, dizajneri, marketari, SEO stručnjaci, preduzetnici i drugi profesionalci. 

Precizna satnica, kao informacije o predavačima, dostupni su na zvaničnom sajtu.

Šta još možete očekivati na WordCampu

Pored osnovnog programa, na konferenciji su predviđeni i brojni drugi sadržaji. Na kraju prvog dana konferencije biće organizovan i zabavni program za sve učesnike. Učesnici će slušati Šinobuse, poznatu regionalnu blues i rock grupu koja ima članove iz Apatina, kao i dva WordPress majstora koji će biti DJ-evi: Željko Škipić i Aleksandar Savković aka WP Aleks.

Drugog dana konferencije biće organizovana i besplatna radionica za decu koja će im pokazati mogućnosti rada na internetu i frilens poslovima, sa cljem da se mladi u Apatinu informišu i motivišu da se bave ovom oblašću.

Pored toga, sastavni deo konferencije predstavlja i tzv. Contributor day, gde će posetioci koji to žele moći da se upoznaju sa načinom funkcionisanja doprinošenja WordPress zajednici. Za učešće u ovom segmentu konferencije potrebno je poneti računar i otvoriti pristupne naloge (više informacija na linku).

Konferencija se održava na prostoru kompleks izletišta Arka Liberland Apatin, a u blizini se nalazi jezero kao i rezervat prirode „Gornje Podunavlje”. Pošto je ceo kompleks ograđen, oni koji žele mogu poneti svoj šator i prespavati na lokaciji kampa.

Priave i karte za WordCamp

Karta za WordCamp Apatin košta 20 dolara i omogućava pristup svim programima koji čine konferenciju: predavanjima, radionicama, panel diskusijama, After party i Contributor day (dan saradnika), a uključeni su i hrana, voće, kafa i druge pogodnosti i pokloni.

Na zvaničnoj stranici WordCampa Apatin mogu se naći informacije o smeštaju, a karte se mogu kupiti na sledećem linku.