April 13, 2023 · Redakcija

Najavljeno otvaranje prvog VC fonda u Crnoj Gori

Predstavnik američkog Rockies Venture Fund, Peter Adams, najavio je otvaranje prvog VC fonda u Crnoj Gori na četvrtoj Digital Den konferenciji.

Predstavnik američkog VC fonda Rockies Venture Fund, Peter Adams, najavio je otvaranje prvog VC fonda u Crnoj Gori, a najavljeno je i da će u septembru u Crnu Goru doći 30 investitora iz SAD, prenosi eKapija.

Ova vest saopštena je na četvrtoj konferenciji Digital Den connects, koja okuplja eksperte iz nevladinog i startap sektora, biznis zajednice, ali i fondove rizičnog kapitala. Skupu je prisustvovalo oko 100 zvaničnika, investitora, inovatora i predstavnika fondova rizičnog kapitala iz inostranstva.

Na konferenciji su uručene zahvalnice kompanijama koje su ulagale u crnogorske startape, a predstavljeni su i rezultati Digital Den startap haba, kao i rezultati MOSS projekta, koji ima za cilj da promoviše Crnu Goru kao destinaciju inovacija u startap sektoru.

Na panelima konferencije učestvovali su predstavnici investitora, kao i predstavnici lokalne biznis zajednice ali i obrazovnog sektora.

Na konferenciji je Džon Zozaro (Zozzaro) iz Funded House-a iz Ostina najavio dovođenje 30 investitora iz SAD-a u septemberu.

Kako se navodi, najavljene promene rezultat su implementacije Zakona o podsticajnim merama za razvoj istraživanja i inovacija, koji je doveo do čvršće saradnje između investitora, države i inovativne zajednice.

Pored navedenog, najavljeno je i kreiranje startap fabrika u okviru univerziteta koji će se kasnije povezati sa mostom koji Digital Den gradi.