October 19, 2023 · Redakcija

Osniva se Centar za sajber kapacitete Zapadnog Balkana sa sedištem u Podgorici

Programi Centra usmereni su na nosioce kritične infrastrukture i posvećeni njihovoj edukaciji, kako bi stečeno znanje preneli dalje.

Na Samitu lidera Berlinskog procesa, koji se održava u Tirani, potpisan je ugovor o osnivanju Centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana (VB3C) sa sedištem u Podgorici, prenosi eKapija.

Kako se navodi, Centar će se baviti edukacijom i saradnjom u oblasti sajber bezbednosti u regionu, sa ciljem da doprinese sigurnijem i stabilnijem sajber prostoru Zapadnog Balkana, kao i da podstakne razvoj sajber nastavnog plana i programa u regionalnom akademskom sistemu.

Ugovor su potpisali predstavnici vlada Crne Gore i Slovenije, kao i državna sekretarka za Evropu republike Francuske, koji ujedno imaju i status osnivača. Ostale države Zapadnog Balkana mogu imati status članica, a sam Centar za sajber kapacitete imaće pravni status međunarodne organizacije.

Kako je saopšteno, Centar će biti otvoren za saradnju i sa drugim zainteresovanim državama, regionalnim organizacijama i partnerima koji žele da postanu njegov deo, bilo to kao punopravne članice, aktivni učesnici ili donatori.

Programi koji se realizuju u okviru Centra su usmereni na nosioce kritične infrastrukture i osmišljeni su na način da tematski edukuju predstavnike ovih struktura, kako bi u narednom periodu bili u prilici da stečeno znanje prenose na ostale zaposlene u svojim organizacijama.

Koordinacija i sinergija različitih inicijativa je važna komponenta projekta, kako bi isti zadržao relevantnost i prilagodio se potrebama zemalja Zapadnog Balkana u ovoj oblasti.

Podsetimo, predstavnici Crne Gore, Francuske i Slovenije su 16. novembra 2022. godine potpisali Pismo namere za uspostavljanje Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana.