November 25, 2022 · Redakcija

Raspisan treći poziv za Raising Starts akceleratorski program

Startapima u ranim fazama razvoja na raspolaganju do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno. Prijave su otvorene do 28. decembra.

U partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak i uz podršku Vlade Švajcarske, Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je treći poziv za prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji pod nazivom Raising Starts.

Pomenuti program namenjen je za startape koji su se tek upustili u razvoj inovativnih proizvoda i usluga, a na aktuelni javni poziv mogu konkurisati timovi od najmanje dva člana, kao i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja poziva.

Kako se navodi, pored granta u iznosu do 20.000 CHF bespovratno (no equity), startapima će u okviru programa biti obezbeđena predavanja i radionice, kako bi stekli neophodno usmerenje, znanja i veštine da razvijaju svoj biznis i pristupe tržištu. Uz to, na raspolaganju će im biti i mentori s međunarodnim iskustvom koji su prošli globalni startap put, kao i podrška zajednice uspešnih osnivača, mentora i investitora.

Takođe, istaknuto je i da će startapi dobiti posebnu podršku u domenu prava intelektualne svojine, te pristup savremenim inovacionim laboratorijama, mentorima, investitorima i drugim startap osnivačima u mreži naučno-tehnoloških parkova. Na taj način im se otvaraju nova vrata i mogućnosti i nakon završetka programa.

Prijave su otvorene do 28. decembra u podne i to na zvaničnoj stranici programa.

Kako je saopšteno, cilj Raising Starts programa jeste podrška osnivanju i razvoju novih inovativnih kompanija koje doprinose povećanju izvoza i novih zapošljavanja, a koje omogućavaju mladima da u Srbiji, iz svojih regiona, razvijaju inovativne biznise rame uz rame sa svetom.

Podsećanja radi, kroz prva dva javna poziva za pomenuti program, 36 novoosnovanih startapa dobilo je stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj inovativnih ideja, a gotovo polovina njih podigla je i nove investicije tokom učešća u programu.