December 27, 2022 · Redakcija

Otvorene prijave za treći BioSens akcelerator za startape iz IT i poljoprivrednog sektora

Startapi će kroz radionice i mentorsku podršku testirati izvodljivost svoje poslovne ideje i digitalnih rešenja.

Institut BioSens nastavlja da podržava inovativne preduzetnike u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede i to trećim izdanjem akceleratora za startape iz IT i poljoprivrednog sektora.

Kako se ističe, BioSens akcelerator prvi je na ovim prostorima isključivo usmeren ka domaćim tehnološko-inovativnim kompanijama koje svoj dalji razvoj vezuju za sektor poljoprivrede i hrane. Intenzivnim obukama, ličnim mentorstvom i pristupom BioSens istraživačkim resursima, domaći IT preduzetnici imaju priliku da kroz BioSens program doprinesu digitalizaciji poljoprivrede, bilo da je reč o razvoju novih rešenja ili unapređenju već postojećih.

Prema dostupnim informacijama, novi tehnološki preduzetnici će učešćem u programu dobiti mogućnost da testiraju izvodljivost svoje poslovne ideje i digitalnih rešenja, te da svoje ideje i proizvode pretvore u održiv poslovni poduhvat. Tokom tog procesa startapi će imati podršku više od 20 domaćih i stranih mentora, koji će svojom ekspertizom, iskustvom, kontaktima i idejama doprineti projektu.

Ono što izdvaja treće izdanje BioSens akceleratora u odnosu na prethodna jeste podrška koju akcelerator ove godine dobija od projekta ICT Hub-a Srbija Inovira, koji finansira USAID, pored značajnog unapređenja u resursima koji su na raspolaganju startapima i podrške koju pruža H2020 projekat ANTARES.

„Iako su se prethodna izdanja akceleratora pokazala veoma uspešnim, mi konstantno težimo unapređenju programa i kvaliteta podrške koju pružamo startapima. Program će se i dalje oslanjati na široku BioSens ekspertizu u oblasti digitalne poljoprivrede, resurse Instituta BioSens koji stoje na raspolaganju polaznicima, kao i na intenzivan trening program. Pored toga, ove godine smo udružili snage sa projektom Srbija Inovira koji finansira USAID, a pristup resursima koje pruža centralno mesto projekta, Superklaster, biće značajna dodata vrednost akceleratoru”, izjavila je Milica Trajković, rukovodilac Centra za inovacije i razvoj poslovanja BioSens Instituta.

Akcelerator je namenjen startapima koji se bave razvojem i primenom inovacija i IT rešenja za poljoprivredu i prehrambeni sektor, ili rešavaju realan problem na tržištu tako što rade na unapređenju već postojećih rešenja ili digitalizaciji prethodno analognih rešenja

Kako je saopšteno, program je namenjen za određeni broj startapa (do 10), a rad će se odvijati kroz dve nedeljne radionice (uživo i onlajn). Pomenute radionice držaće stručnjaci sa iskustvom, a veliku ulogu imaće i tematski susreti, sastanci i druga dešavanja. Odabrani timovi će, između ostalog, pored mentorske podrške, imati i naučnu podršku BioSens Instituta u prenošenja znanja, pristupu neophodnim setovima podataka, naučno-istraživačkoj opremi, i/ili test farmama – resursima koji su im neophodni za razvoj digitalnih proizvoda.

BioSens akcelerator će biti realizovan tokom tromesečnog kursa na proleće 2023, u periodu od marta do juna. Pored toga, za kraj programa planiran je veliki regionalni završni događaj (Demo Day), tokom kojeg će najbolji startapi predstaviti svoju ideju pred internacionalnom publikom i internacionalnom mrežom investitora.

Rok za konkurisanje jeste 1. februar 2023. godine. Takođe, za apliciranje je neophodan pitch deck od 10 slajdova i popunjena prijava. Više informacija i detalja o programu i samom procesu prijave dostupno je na zvaničnom sajtu BioSens-a.