September 24, 2022 · Redakcija

Baza svih video igara iz Srbije dostupna na sajtu SGA

Naslovi svih video igara napravljenih u Srbiji mogu se pretraživati po platformi i žanru na stranici Serbian Games Association (SGA).

Na sajtu Asocijacije industrije video igara Srbije (Serbian Games Association – SGA) dostupan je jedinstven prikaz svih 160 video igara, najrazličitijih žanrova, napravljenih od strane domaćih gejming kompanija.

Kako je istaknuto, navedene video igre su mahom pravljene za PC i mobilne platforme, a najveći broj njih dolazi iz Beograda, Novog Sada i Niša. Ova baza, koja će se u budućnosti proširivati, omogućava ne samo izdavačima i investitorima iz gejming industrije da bolje upoznaju domaće projekte i studije, već i medijima, obrazovnim institucijama i drugim donosiocima odluka.

Pomenuta baza, koja oslikava potencijal srpske gejming industrije, može se filtrirati po žanru i platformi. Marija Ilić, predsednica upravnog odbora SGA, izjavila je povodom pokretanja ove stranice da se ljudi iz organizacije konstantno trude da unaprede i lokalnu, ali i globalnu vidljivost domaćeg ekosistema.

„Pored dobrih primera uspešnih kompanija, kao i sve većeg broja studija u fazi rasta, povećava se i prisustvo globalnih giganata koji ulažu u srpsku industriju video igara. SGA je odavno mesto okupljanja svih potencijalno zainteresovanih strana za dobijanje informacija. Zato smatramo da je veoma značajno imati na jednom mestu sve igre proizvedene u Srbiji, kako bismo omogućili veću vidljivost naših kompanija i prezentovali kvalitet digitalnih proizvoda kojima raspolažemo”, naglasila je Marija Ilić.

Prema zvaničnom godišnjem izveštaju SGA, srpska gejming industrija je ostvarila prihod od 125 miliona evra i zapošljava preko 2.300 stručnjaka. Uz to, istaknuto je i da su igre koje su napravljene kod nas kupljene i preuzete više od 370 miliona puta u celom svetu.

Inače, SGA je formirana 2018. godine kao nevladina, neprofitna organizacija posvećena razvoju gejming industrije. Kako je istaknuto na sajtu, Asocijacija realizuje edukativne programe, uspostavlja nova partenrstva, sprovodi istraživanja, te učestvuje u procesima koji podržavaju kvalitet, rast, razvoj i internacionalizaciju domaćih gejming proizvoda i kompanija.