November 10, 2022 · Redakcija

Srpskim startapima milion dolara za razvoj proizvoda u okviru StarTech programa

Izabrani projekti su dobili sredstva u iznosu od 22.500 do 65.000 dolara.

Početkom novembra, devet domaćih startapa, devet timova i još 10 malih i srednjih preduzeća, predstavili su svoje inovativne ideje na drugom godišnjem konkursu StarTech programa, te osvojili bespovratna sredstva u iznosu od milion dolara za razvijanje svojih proizvoda i osvajanje domaćeg i inostranog tržišta u toku naredne godine.

Kako je saopšteno, na konkurs se prijavilo 197 projekata vezanih za samoodržive ekološke kuće, antikarijes gel, gel za gašenje požara, koša koji vraća lopte posle šuta, pametne četkice za zube pasa i pametne kućice za ljubimce, blokove za izgradnju kuća sa gotovo nultom potrošnjom toplotne energije, uzgajanje pčela u sopstvenom domu i pametnih kanti za odlaganje ambalaže.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, direktor korporativnih poslova kompanije Phillip Morris za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, uručili su čekove najinovativnijim učesnicima na svečanoj ceremoniji.

„StarTech ideja koja se realizuje drugu godinu zaredom predstavlja značajnu podršku, ne samo postojećim startap kompanijama, već i ohrabrenje istraživačima da otvore ovakav vid kompanija i krenu putem preduzetništva. Mislim da se na ovaj način pokazuje koliko je bitna podrška kako države sa jedne strane tako i civilnog i privatnog sektora ako želimo da pojačamo i inovacioni ekosistem, ali i tehnološki razvoj čitavog društva”, izjavila je tom prilikom Jelena Begović.

Istaknuto je i da su među odabranim projektima i oni koji su okrenuti ka dobrobiti društva, kao što su aplikacija sa avatarom koji video sadržaje pretvara u znakovni jezik za gluvoneme, uređaj koji pomaže paralizovanim osobama da povrate izgubljene funkcije i sl.

Prema dostupnim informacijama, izabrani projekti su dobili sredstva u iznosu od 22.500 do 65.000 dolara, kao i mogućnost korišćenja vaučerskog programa za ekspertsku pomoć u oblastima zaštite intelektualne svojine, marketinga i izlaska na strano tržište.

Kako se navodi, ove godine je najviše grantova (ukupno 18) dodeljeno u Lotu 1, namenjenom podršci početnicima u poslovanju da razviju inovativnu ideju u prototip proizvoda. Dobitnici su ARTIFIT, BioCombat, Bright Signal, City&Me, DeepNetts, DokTok, EndrofitTim, LOGERA, MOONSHAIN, Nais Robotics, nZebrikTim, RedTech, Sanbioty, SAVEMA, Smart City Technologies, SMARTSY, TillBox i VALUATOR.

Takođe, u Lotu 2 koji je namenjen podršci izlasku inovativnog proizvoda na tržište, dodeljeno je sedam grantova. Dobitnici su GoldenBee, Solagro Smart Recycling, Vis Health, ALFANUM, Laviefarm, 3F – Fit Fabricando Faber i EM Analytics Solution.

Tri granta dodeljena su u Lotu 3, koji je prvenstveno namenjen za izlazak na inostrano tržište, a među dobitnicima su preduzeća Coming, Syncit Group i Softech Solutions. Pored toga, u okviru ovogodišnjeg StarTech programa, publika je imala priliku da glasa za favorita, a najviše glasova dobio je tim Logera za razvoj ekološki održivih mikro objekata za stanovanje i turizam.

Iako nisu svi prijavljeni dobili grantove, ostali kandidati, kao i drugi preduzetnici sa inovativnim idejama, dobiće priliku da se na proleće 2023. godine prijave na treći StarTech konkurs.

Posećanja radi, StarTech program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća sprovodi NALED a finansira kompanija Philip Morris. Deo je trogodišnjeg projekta za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, a pored direktne finansijske podrške inovatorima, StarTech je fokusiran i na unapređenje inovacionog ekosistema u kojem posluju i razvijaju svoje projekte.