December 8, 2022 · Redakcija

Domaći IT sektor trenutno na istorijskom maksimumu, navodi istraživanje

Nesrazmernost proizvodnje i potražnje kadrova predstavlja glavni izazov za dalji rast.

Prema podacima studije „ICT In Serbia At a Glance 2022”, domaće IT tržište je u toku 2021. godine dostiglo vrednost od 736 miliona evra, što predstavlja povećanje od devet odsto u odnosu na 2020. godinu.

U pomenutom istraživanju navedeno je da domaća IT industrija beleži stalni rast u prethodne četiri godine, te da je na istorijskom maksimumu. 

Ipak, iako su ulaganja u IT sektor premašila „psihološku granicu” od 100 evra i dostigla 108 evra po stanovniku, koautor studije i direktor Vojvođanskog IKT klastera, Milan Šolaja, nedavno je u razgovoru za Biznis.rs istakao da ti podaci predstavljaju dobre rezultate, ali da Srbija mora da ima veće ambicije.

„Evropski prosek ulaganja u IT po stanovniku je 900 evra, a nama bi kao reper trebalo da služi prosek ulaganja u zemljama koje su 2004. primljene u članstvo EU, a to je 150 evra po stanovniku. To je neki minimalni prag koji ukazuje da se neka ekonomija ozbiljnije razvija i usvaja evropske standarde“, istakao je Šolaja.

Cilj Srbije mora biti, kako kaže, vrednost IT tržišta od milijardu evra do 2025. godine. Kako bi se ta cifra dostigla, neophodan je i rast IT investicija sa dva na tri odsto BDP-a.

Domaća IT industrija je, prema podacima navedenim u studiji, ostvarila prihod od skoro četiri milijarde evra u 2021. godini. Pomenuta cifra predstavlja rast od 18 odsto u odnosu na 2020, a najsnažniji rast u ukupnim prihodima industrije (45 odsto) ostvario je softverski podsektor (1,8 milijardi evra).

„To znači da se kod nas više ulaže u softverska rešenja nego ranije. Moramo podizati konkurentnost domaćih preduzeća i njihovu sposobnost da osvajaju nova tržišta, a informacione tehnologije upravo omogućavaju da se posao obavlja ne samo brže i efikasnije, nego i na inovativan način”, zaključio je Šolaja.

Kako se takođe navodi u istraživanju, najveći ulagači u IT sektor tokom 2021. bili su država (190,4 miliona evra) i javna preduzeća (65,3 miliona evra), što predstavlja trećinu od ukupnih investicija. Tu su i prerađivačka industrija (11,5 odsto ulaganja), sektor komunikacija i medija (10,6 procenata), a zatim i finansijski sektor (9 odsto).

Istaknuto je i da je tokom 2021. godine poslovalo 3.768 preduzeća u okviru IT sektora, dok je broj zaposlenih bio 48.173 (dva odsto ukupne radne snage u Srbiji). Polovina ukupnog broja zaposlenih radi u kompanijama za izvoz softvera, gde je prosečna zarada 2.560 evra. S druge strane, prosečna zarada u podsektoru proizvođača softvera je manja, odnosno iznosi 2.383 evra.

Kao izazov daljeg rasta IT industrije naveden je problem nesrazmernosti proizvodnje i potražnje kadrova. Drugim rečima, obrazovni sistem uspeva da stvori 4.000 IKT stručnjaka svake godine, dok je nivo potražnje dosta veći – 7.000 stručnjaka.