October 22, 2022 · Redakcija

Srednjoškolci iz Srbije osvojili nagradu za najefikasnijeg robota na First Global Challenge Olimpijadi

Ovogodišnje takmičenje imalo je za cilj da ukaže na značaj zajedničkog bavljenja problemom klimatskih promena.

Reprezentacija Srbije je na 6. First Global Challenge Olimpijadi u robotici koja je održana u Ženevi od 13. do 16. oktobra osvojila nagradu za najefikasnijeg robota.

Takođe, srpski tim, koji su činili srednjoškolci iz škole „Kreativno pero”, Matematičke gimnazije, XII Beogradske gimnazije i Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, je u takmičenju upravljanja robotima zauzeo 38. mesto sa svojom mašinom „Dušan Silni”. 

Kako je saopšteno, 180 zemalja se nadmetalo na pomenutom događaju, a robot srpske reprezentacije dobio je ime po vladaru jer su učenici želeli da njihov robot bude veliki osvajač.

Na zvaničnom sajtu Olimpijade istaknuto je da je ovogodišnje takmičenje, koje nosi naziv Carbon Capture ili „Hvatanje ugljenika”, imalo za cilj da ukaže na značaj zajedničkog bavljenja problemom klimatskih promena, ali i da podstakne đake da uče prirodne nauke kroz robotiku.

Prema rečima Vuka Vujovića, tehničkog mentora reprezentacije i profesora gimnazije „Kreativno pero”, učenici iz Srbije na ovoj olimpijadi učestvuju svake godine, a na ovogodišnjem takmičenju imali su dve alijanse. 

„Imamo dve alijanse – crvenu i plavu i svaku alijansu čine po tri robota, odnosno tri ekipe. Oni zajedno pokušavaju da skupe što više loptica, koje predstavljaju ugljendioksid i ubace ih u jedan levak na sredini igrališta. Naš robot je skupljao loptice, donosio ih je do jednog ugla, a odatle je jedan naš član tima, koji je inače košarkaš, ubacivao loptice tamo gde treba”, objasnio je Vujović

Učenici iz Srbije koji su bili deo 6. First Global Challenge Olimpijade takođe su iskazali želju da svog robota predstave na Sajmu nauke, te na taj način edukuju druge đake i podstaknu ih da se bave robotikom