September 9, 2022 · Redakcija

Kako će se hiring freeze velikih svetskih kompanija odraziti na IT sektor u Srbiji?

U Srbiji se situacija brzo vraća u normalu, uprkos tome što su pojedine svetske kompanije uvele hiring freeze. 

Kako mediji u poslednje vreme javljaju, velike firme kao što su Google, Amazon, Meta, Microsoft i Xiaomi ne samo da su pauzirale proces zapošljavanja, već su neke od njih čak počele da otpuštaju svoje zaposlene. U razgovoru za portal Netokracija, Marko Vučetić (PR menadžer, Poslovi.Infostud), Nikola Mijailović (CEO, Joberty) i Đorđe Golubović (CEO, Omnes) diskustovali su o ovoj temi, te istakli da su se okolnosti u Srbiji brzo vratile u normalu, uprkos tome što su pojedine svetske kompanije uvele hiring freeze. 

Đorđe Golubović je tokom intervjua naglasio da su jun i jul što se tiče zapošljavanja obično sporiji zbog letnjih odmora, a da je situacija u Srbiji zapravo nepromenjena. Drugim rečima, Golubović smatra su se globalni trendovi kratko i minimalno osetili kod nas, te da obim posla ostaje isti. Kako kaže, domaći kadar je strancima privlačan pre svega zbog stručnosti i nivoa profesionalizma, ali i zbog toga što su troškovi IT profesionalaca kod nas znatno niži u poređenju sa onim u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.

Sa stavovima Golubovića slaže se Nikola Mijailović, te ističe da su gorepomenute najave hiring freeze-a od strane velikih kompanija došle do nas kao vest, a ne u vidu promena u praksi. Naime, kako Mijailović kaže, iz lokalnih i regionalnih kancelarija globalnih kompanija još uvek nema naznaka smanjenog obima zapošljavanja ili privremenog zamrzavanja. Ipak, Mijailović je dodao da je teško predvideti kako će se očekivana recesija odraziti na srpsko IT tržište, budući da su letnji meseci inače sporiji kada je u pitanju proces zapošljavanja.

Prema njegovoj proceni najviše će biti pogođeni startapi koji podižu velike runde investicija od više stotina miliona dolara, jer će im biti teško da obezbede finansijska sredstva. Budući da startapa tog tipa kod nas nema, Mijailović naglašava da bi mogle biti na udaru outsorcing kompanije koje rade projekte za njih. Mada, uzimajući u obzir da je često potrebno nekoliko meseci da bi se neki trend iz razvijenijih država primetio u regionu, konkretne promene će biti uočljive tek nakon jeseni.

Sa druge strane, Marko Vučetić je mišljenja da se kod nas usporavanje i zamrzavanje zapošljavanja sigurno neće dogoditi. Naime, on smatra da će kompanije krenuti još više da traže IT stručnjake, jer su poslodavci svesni da ne smeju da propuštaju prilike da zaposle kvalitetne radnike iz ove oblasti. Na kraju, Vučetić zaključuje da se može očekivati samo veća opreznost poslodavaca prilikom zapošljavanja novog kadra i širenja timova.