July 13, 2023 · Redakcija

Srbija na najvećem svetskom sajmu gejming industrije Gamescon

Na sajmu u Kelnu će se predstaviti devet domaćih gejming studija, kao i razvoj srpske gejming industrije.

Srbija će od 23. do 27. avgusta imati svoj prvi zvanični nastup na Gamescom-u, najvećem svetskom sajmu gejming industrije koji se svakog leta održava u Kelnu, saopšteno je od strane SGA.

Gamescom je industrijski sajam koji je prošle godine imao 265.000 posetilaca iz 100 zemalja, 1.100 izlagača iz 53 zemlje i 230 miliona pregleda online sadržaja. Pored konferencije GDC u San Francisku i Tokyo Game Show u Japanu, ovo je jedan od tri ključna globalna događaja za gejming industriju.

Kako se navodi, domaće kompanije su do sada individualno posećivale sajam, ali Srbija ove godine po prvi put ima organizovani nastup pod okriljem SGA. To podrazumeva nacionalni štand u hali 3 i otvaranje prilika za domaće kompanije, kao i afirmaciju domaće gejming industrije u globalnom kontekstu.

U okviru štanda SGA, domaći gejming studiji će moći da predstave svoj rad, održavaju poslovne sastanke, ostvare nove kontakte, a ovo će biti i prilika da se prikaže i razvoj srpske gejming industrije.

U Kelnu će se predstaviti devet kompanija, kao i aktivnosti asocijacije, a u fokusu će biti afirmacija domaćih talenata, originalnih igara koje nastaju u Srbiji, kao i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globlanim igračima.

Srpske kompanije koje će se predstaviti su Two Desperados, Art Bully, Gamebizz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx StudioFortuna Esports, kao i “indie” studiji Shosha Games i Phobos.

Nacionalni štand na Gamecom sajmu moguć je zbog saradnje i podrške partnera poput Privredne komore Srbije (PKS) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), i drugih.