September 28, 2023 · Redakcija

Srbija 53. na listi najinovativnijih zemalja sveta

U Globalnom indeksu inovativnosti (GII) za 2023. godinu, Srbija se rangirala dva mesta više nego prošle godine.

Srbija se nalazi na 53. mestu najinovativnijih zemalja sveta, što je za dva mesta bolje nego prošle godine, ali i dalje ispod svetskog proseka, piše Danas.

Ovaj rezultat Srbija je zabeležila u Globalnom indeksu inovativnosti (GII) za 2023. godinu, izveštaju koji je objavila Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), a koji rangira 132 zemlje prema njihovom nivou inovativnosti u različitim oblastima.

Indeks se zasniva na oko 80 indikatora koji meri ulaganja, obrazovanje, državnu podršku i rezultate inovativnosti u svakoj zemlji. Na vrhu liste su Švajcarska, Švedska i SAD, koje su pokazale visok stepen inovativnosti u oblastima kao što su informacione i komunikacione tehnologije, farmacija, biotehnologija i robotika.

Među zemljama sa srednjim bruto domaćim proizvodom (BDP), najbolje se kotiraju Kina, koja je skočila na 12. mesto, potom Indonezija, Turska, Indija i Vijetnam, koje su ostvarile značajan napredak u poslednjih deset godina. Ove zemlje su uspele da povećaju svoju inovativnost zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu, obrazovanje i istraživanje i razvoj.

Srbija je ocenjena kao zemlja koja ima veća ulaganja u inovacije nego što su njeni rezultati. Naime, Srbija je po ulaganju u inovacije na 41. mestu, dok je po inovativnom učinku na 64. mestu, sa najslabijim rezultatima u kriterijumima: kreativni „autput“ (92. mesto), sofisticiranost biznisa (68. mesto) i institucije (57. mesto).

Po svemu sudeći, ovakav rezultat ukazuje na to da Srbija ima dobru infrastrukturu, sofisticirano tržište i kvalitetan ljudski kapital i istraživanje, ali da tek treba da taj potencijal u potpunosti iskoristi.

U regionu jugoistočne Evrope, Srbija se nalazi na sredini tabele, iza Slovenije, Mađarske, Bugarske, Hrvatske i Rumunije, a ispred Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije. Ove zemlje imaju slične izazove kao i Srbija kada je reč o podsticanju inovativnosti u svojim privredama.

Prema navodima WIPO, globalna situacija po pitanju inovativnosti sve je nesigurnija zbog posledica pandemije, visokih kamatnih stopa i geopolitičkih sukoba, a smanjuju se preduzetnička ulaganja koja podstiču razvoj novih proizvoda i usluga.