January 11, 2023 · Redakcija

Indijski Sona Comstar preuzeo 54 odsto srpskog Novelic-a za 40,5 miliona €

Sona Comstar se bavi proizvodnjom elektronike za automobilsku industriju, dok se Novelic bavi razvojem radarskih senzora auto, IoT i robotsku industriju.

Indijska kompanija Sona Comstar, koja se bavi proizvodnjom elektronike za automobilsku industriju, potvrdila je da je napravljen sporazum o preuzimanju 54 odsto srpske tehnološke firme Novelic za 40,5 miliona evra.

Firma Novelic osnovana je 2012. godine od strane Darka Tasovca, Veljka Mihajlovića i Veselina Brankovića, a pomenutim sporazumom kompanija je vrednovana na 65 miliona evra. Njih trojica će nastaviti da vode ovu kompaniju, koja se bavi razvijanjem radarskih senzora baziranih na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju, a nakon završetka transakcije posedovaće 46 odsto kapitala firme. Prema dostupnim informacijama, Novelic je prošle godine prijavio prihod od 9,3 miliona evra i neto profit od 2,5 miliona evra.

Iz kompanije Sona Comstar ističu da su napredni sistemi za asistenciju vozačima (ADAS – Advanced Driver Assistance Systems) brzorastuća kategorija u automobilskoj industriji, čija vrednost se procenjuje 43 milijarde dolara do 2030. godine. Kako je saopšteno, u okviru svoje strateške mape puta, Sona Comstar ulazi na tržište tržište ADAS senzora, naglašavajući  da je Novelic vertikalno integrisan u lancu vrednosti počev od mašinskog učenja i softvera za percepciju, što podrazumeva i dizajn hardvera i čipova kroz saradnju sa globalnim proizvođačima originalne opreme za automobile, kao i sa proizvođačima čipova poput Infineon-a i Texas Instruments-a.

Povodom akvizicije je suosnivač i tehnički direktor Novelic-a, Veljko Mihajlović, izjavio da su oduševljeni što imaju strateškog partnera kao što je Sone Comstar.

„Novelic je osnovan sa jasnom misijom da razvije end-to-end mogućnosti u mmWave radarskoj tehnologiji i da je komercijalizuje kroz različite proizvodne linije. Počeli smo kao tim od petoro ljudi, a danas imamo preko 160 ljudi, među kojima 130 inženjera i 10 doktora nauka, koji razvijaju platforme proizvoda na raznim evropskim lokacijama. Uspeli smo da to uradimo organski tako što smo obezbedili vrednost našim klijentima i generisali i povećavali prihod i profit iz godine u godinu. Za prelazak u sledeću fazu našeg rasta, oduševljeni smo što imamo strateškog partnera u vidu Sone Comstar, iz koje dele istu posvećenost inovacijama i tehnologiji i koji će nas podržati u proširenju našeg poslovanja. U trenutku kada smo prvi put stupili u interakciju sa njihovim timom, znali smo da je to pravi potez jer smo imali sjajnu usklađenost osnovnih vrednosti”, rekao je Mihajlović.

Tom prilikom je i Vivek Vikram Sinh, Group CEO u Sona Comstar-u, istakao da je povećanje autonomije i automatizacije vozila nova tehnološka revolucija u automobilskoj industriji.

„Uzbuđen sam što mogu da poželim dobrodošlicu Novelicu u porodicu Sona Comstar. Ovom akvizicijom smo našoj ponudi tehnologije dodali vodeću tehnologiju radarskog senzora u kabini. Povećanje autonomije i automatizacije vozila je nova tehnološka revolucija u našoj industriji, tako da preduzimamo značajan rani korak u pravcu elektrifikovanog autonomnog vozila ili e-AV”,

kazao je Sinh, naglašavajući da Novelic dodaje hardverske i softverske mogućnosti za dizajniranje integrisanih sistema za autonomnu vožnju, uključujući AI i ML, kao i ASIC iskustvo. 

Kako Sinh kaže, to je početak izgradnje treće poslovne vertikale senzora i softvera u kompaniji Sona Comstar.