April 21, 2023 · Redakcija

15 najuspešnijih gejming kompanija prihodovalo 150 miliona evra

Domaćoj industriji trenutno je potrebno preko 300 novih talenata, a trenutno se razvija 94 naslova.

Domaća gejming industrija beleži stabilan rast, veliku potražnju za novim talentima, i sve veći broj igara u razvoju, navodi se u izveštaju koji je objavila domaća Asocijacija industrije video igara Srbije.

Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) je u petak objavila godišnji izveštaj o stanju domaće gejming industrije za 2022. godinu. Izveštaj se zasniva na najnovijem istraživanju koje pruža detaljan uvid i informacije o rastu i razvoju ovog ekosistema od 2017. godine na ovamo.

Prema izveštaju, igre koje su nastale u Srbiji su u 2022. godini globalno kupljene ili preuzete više od 100 miliona puta. Ukupan prihod 15 najuspešnijih gejming kompanija je dostigao 150 miliona evra, što je za oko 10 odsto više nego prethodne godine. Gejming sektor u srbiji u Srbiji beleži kontinuirani rast od 10 do 20 odsto godišnje po pitanju prihoda, broja zaposlenih, broja igara koje se produciraju u Srbiji.

U industriji je zaposleno oko 1.500 ljudi, od kojih je 30 odsto žena, a polovina svih rukovodećih pozicija je takođe pripala ženama.

Najveći broj timova do sada priprema aplikacije za lokalne i evropske fondove. Većina ispitanika i ove godine kao najveće prepreke u poslovanju navodi nedostatak prilika za finansiranje, visoke poreze, kompleksne birokratske procedure.

Većina kompanija i studija razvija originalne intelektualne svojine (IP), a najpopularniji žanrovi su casual i akcione besplatne mobilne igre sa monetizacijom putem oglasa. Najčešće korišćena platforma za razvoj igara je Unity. Glavni centri za razvoj igara su Beograd, Novi Sad i Niš.

Izveštaj takođe sadrži podatke o broju objavljenih i trenutno razvijanih igara, izvorima finansiranja, porezima i birokratskim procedurama, kao i obrazovanju i obuci za gejming industriju. Pored toga, u izveštaju se mogu pročitati i članci gostujućih stručnjaka iz domaće i globalne gejming industrije, koji se bave biznis temama i razvojem ekosistema.