January 13, 2023 · Redakcija

Relio, startap osnivača Pente, podigao 3 miliona € za razvoj digitalnih platnih računa za kompanije

Lav Odorović je prethodno osnovao Pentu, neobanku za mala i srednja preduzeća, dok je suosnivač Žarko Vukadinović bio jedan od osnivača Mobi banke.

Relio, švajcarski fintech startap koji ima kancelarije u Cirihu i Beogradu, dobio je investiciju od 3 miliona evra za pokretanje digitalnih platnih računa namenjenih kompanijama, baziranim na tehnologiji koja je razvijena na principima detaljnog poznavanja klijenata – tehnologiji koja automatizuje procese otvaranja računa, pre svega, u delu upravljanja i preuzimanja rizika (compliance), umanjujući mogućnost zloupotrebe i sprovođenja kriminalnih aktivnosti.

Kako navode iz startapa Relio, iako su neobanke kao što su Revolut i Wise preoblikovale digitalno bankarstvo u Evropi, izazovi usklađivanja sa propisima iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma ostali su najslabija karika digitalnih banaka koje opslužuju kompanije. Naime, za otvaranje računa je potrebno čekati duži vremenski period (od nekoliko nedelja do nekoliko meseci), jer se transakcije i računi često preventivno zamrzavaju dok se manuelno ne proveri slučaj po slučaj. 

Zbog toga Relio radi na razvijanju sistema otvaranja računa koji takve provere obavlja brzo i precizno, automatski mereći rizik tokom procesa odlučivanja. Kako je saopšteno, startap će nakon završene runde finansiranja unaprediti razvoj tehnologije, raditi na dobijanju FINMA Fintech licence i regrutovati nove zaposlene u Beogradu i Cirihu. 

Proširanje tima u Srbiji daje priliku talentima iz Srbije da rade na jednom od najsavremenijih tehnoloških proizvoda u finansijskom sektoru. Na taj način će domaći startap ekosistem dobiti direktan pristup znanju i aktuelnim trendovima u švajcarskoj fintech industriji, jednoj od globalno najnaprednijih tržišta u pomenutoj oblasti.

Relio je finansijski podržan od strane vodećih investitora poput TX Ventures, HTGF (High-Tech Gründerfonds) i SIX Fintech Ventures, F10, Elsa Invest, daFUND, QBIT Capital, kao i nekoliko poslovnih anđela.

Pomenuti startap osnovali su izvršni direktor Lav Odorović, kao i Žarko Vukadinović, koji rukovodi beogradskom kancelarijom. Odorović je prethodno osnovao Pentu (Penta), vodeću neobanku za mala i srednja preduzeća u Nemačkoj, dok je Vukadinović bio predsednik ACFE Srbija i jedan od osnivača Mobi banke (bivša Telenor banka).