December 8, 2022 · Redakcija

REACH Incubator za Big-Data startape organizuje vebinare 16. decembra i 20. januara

Što se tiče samog programa inkubacije, prijave za mala i srednja preduzeća omogućene su na zvaničnom sajtu do 21. februara 2023. godine.

REACH Incubator (REACH), jedanaestomesečni startap program inkubacije, organizuje dva vebinara za sve one koji su zainteresovani da saznaju više o pomenutom programu.

Kako se navodi, REACH Incubator je usmeren na pomaganje startapima iz Big-Data sektora i nudi startapima do 120.000 evra bespovratnih sredstava, poslovnu i tehničku podršku. Takođe, pored personalizovanog mentorstva, obezbeđuje učesnicima i besplatnu big-data infrastrukturu i softverska rešenja za kreiranje big-data value chains, kao i direktan pristup velikim korporacijama i investitorima. 

REACH je finansiran i podržan od strane Evropske komisije, a raspolaže sa fondom od 3,5 miliona evra namenjenim za podršku malim i srednjim preduzećima.

Program se sastoji od tri intenzivne faze razvoja, od koncipiranja ideje do komercijalizacije i traženja investicija, kroz koje će proći 35 učesnika. U prethodnoj rundi je srpski startap Cropt (Oskar Marko) iz Novog Sada osvojio prvo mesto u programu, a na završnom događaju u Helsinkiju (Slush konferencija) predstavio je svoje rešenje.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta REACH Incubator-a, postoje tri načina za apliciranje na njihove programe:

  • Track 1 obuhvata rešavanje međusektorskih tema lanca vrednosti podataka (DVC) koje je REACH definisao u saradnji sa vodećim evropskim centrima za digitalne inovacije (kružna ekonomija; prerađivačka industrija; energija; Zdravlje; digitalni marketing; poljoprivreda i maloprodaja; Turizam i zabava i proizvodnja/industrija, transport, zdravstvo i osiguranje, digitalna bezbednost).
  • Track 2 podrazumeva rešavanje izazova koje je REACH zadao u saradnji s velikim korporacijama (JOT, Migros Ticaret A.Ş., Sonae, VRT, Play&go experience, Idea75, Almerys, YKT, Bizkaia, EDP, COFARES, AN GROUP and SMART). Oblasti koje ovaj track pokriva su digitalni marketing, maloprodaja, mediji, finansije, turizam, proizvodnja/industrija, zdravstvo i osiguranje, energija, farmaceutske usluge, transport i zabava.
  • Track 3 omogućava učesnicima da sami predlože izazov, te rade na njegovom rešenju sa sopstvenim provajderom podataka (poslovnim saradnikom) i eksternim skupovima podataka.

Svi oni koji su zainteresovani da saznaju više o REACH programu mogu rezervisati mesto na jednom od dva vebinara. Datumi održavanja pomenutih online događaja jesu 16. decembar 2022. i 20. januar 2023. godine.

Što se tiče samog programa inkubacije, prijave za mala i srednja preduzeća omogućene su na zvaničnom sajtu REACH-a. Rok za apliciranje je 21. februar 2023. godine.