March 31, 2023 · Redakcija

PuzzlesCloud je prvi Gitlab partner u regionu jer sate posla svodi na minut

GitLab je jedna od najvećih platformi za kolaborativni razvoj, a PuzzlesCloud nalazi se među partnerima poput Google, AWS, CloudFlare.

Na ovom intervjuu razgovarali smo sa Ivanom Tomićem, koji je CEO i osnivač startapa PuzzlesCloud.

PuzlesCloud pravi rešenje koje olakšava, ubrzava i poboljšava proces kreiranja interne i eksterne dokumentacije, skraćuje vreme koje se troši na kreiranje sadržaja, i maksimizuje iskoristivost već postojećeg sadržaja.

Proizvod se brzo razvija i već ga koriste klijenti najrazličitijih industrija, od tech startapa, outsourcing biznisa, do telco kompanija, i šire.

Nedavno je PuzzlesCloud prepoznat od strane Gitlab-a, kada je postao i njegov prvi partner u regionu. Pored Gitlab partnerstva i njegovog značaja za PuzzlesCloud, sa Ivanom smo pričali o nastanku ideje, glavnim prednostima rešenja, perspektivama za dalji rast startapa, a dotakli smo se i pitanja tržišta docs-as-code alata, značaja timske saradnje, i daljim koracima.

Ivane, reci nam nešto o sebi. Kako je tekla tvoja karijera i šta te je dovelo do startapa?

Davne 2003. godine sam završio ETF u Beogradu i od tada sam radio u srpskim IT kompanijama kao što je Saga, skupljajući dragoceno iskustvo uglavnom izvodeći projekte za Telco operatere, na prvom mestu Telekom Srbija. Nakon toga sam to iskustvo ponudio zapadnim kompanijama, kao što je Juniper Networks. Tu sam proveo više od decenije isporučujući projekte uglavnom za svetske Telco operatere i nakon toliko vremena, prirodno je da dođe do zasićenja poslom. Trebao mi je novi izazov i nekako istovremeno sam upoznao sjajnu ekipu sjajnih ljudi i iskusnih developera iz Kragujevca. Tako je sve počelo. 

Čime se bavi PuzzlesCloud i kako si došao na tu ideju?

Kompanija PuzzlesCloud, je srpski startap sa internacionalnim korenima, a podrazumeva Cloud & On-premise rešenje za razvoj i upravljanje profesionalnom dokumentacijom prema agile i DevOps razvojnim principima, a sve zasnovano na široko rasprostranjenoj Git platformi.

Na ideju sam došao dok sam radio na više kompleksnih projekata u kojima se manipulisalo velikom količinom dokumentacije, gde sam primetio nedostatke u više aspekata s kojima se suočavaju IT razvojni timovi. Nedostaci su bili od verzionisanja, formatiranja do kreiranja dokumentacije na jednom profesionalnom nivou koju je potrebno isporučiti krajnjem klijentu. Za nešto što bi u savremenom svetu trebalo da budu sati utrošenog vremena, mi smo trošili stotine sati, pa i mesece, visoko plaćenih eksperata, programera, pisaca tehničke dokumentacije, produkt menadžera i drugih. Tako se rodila ideja da se vreme preusmeri na korisne stvari, a tehnikalije prepuste savremenom dobu i automatizaciji. 

Šta ste sve do sada postigli?

Prvenstveno jednostavnost. Naša aplikacija je veoma jednostavna za korišćenje. U svega par klikova, mi volimo da kažemo u 33 sekunde, možete kreirati profesionalni dokument u word ili pdf formatu čiji je sadržaj preuzet sa korisnikovog vebsajta, interne baze znanja ili pak neke projektne dokumentacije. 

Takođe smo u poslednjoj verziji softvera podržali funkcionalnost za internu bazu znanja (Knowledge Base), kompletno baziranu na Git tehnologiji koja će nam omogućiti da proširimo tržište. Glavna prednost je da se postojeći razvojni procesi koriste podjednako za dokumentaciju i bazu znanja kao i za razvijanje koda. 

Našu viziju je do sada podržalo nekoliko programa, od besplatnih radionica Startit-a, preko StartTech-a (program NALED-a) do Inovacionog Fonda Republike Srbije. Kruna dosadašnjeg rada je sigurno prepoznavanje od strane GitLab-a i uspostavljanje tehnološkog partnerstva. 

Kako gledaš na docs-as-code tržište, koji su specifični izazovi, i gde vidiš prostor za skaliranje?

Koncept everything-as-code dobija sve više na pažnji u IT svetu. Infrastruktura, servisi, dokumentacija, sve se kreće u “as-code” smeru i stavljanja u središte pažnje već široko raspostranjene Git platforme. Segment “docs-as-code” je izuzetno dinamičan i ima neverovatan rast. U narednim godinama očekujemo dalji rast zastupljenosti u celoj IT industriji. Najveći izazov je sigurno promovisanje i prepoznavanje prednosti jednog ovakvog koncepta. Mi smo svesni da ćemo vrlo teško uspeti sami u ovom promovisanju i iz tog razloga nam je potrebna saradnja sa onima koji koncept vrlo dobro razumeju, a to su uglavnom kompanije oko tehnoloških giganata kao što je GitLab.  

Kako se borite sa konkurencijom i izazovima kao tim?

Mislim da je agilnost ključna reč i iz tog razloga radimo u najvećoj meri u remote režimu na više strana sveta (Beograd, Kragujevac, Nemačka, SAD), što nam daje fleksibilnost i širinu da ispratimo trendove na ključnim tržištima na kojima i plasiramo naš proizvod. 

Za tim je najvažnije da se svačije mišljenje uvaži i da se svačija ideja razmotri. Sve odluke se trudimo da donosimo konsenzusom uz otvorenu komunikaciju. Takav pristup čini tim još jačim i uspešnijim u savladavanju izazova. 

Naša glavna prednost kao startapa, u borbi sa uglavnom već dobro pozicioniranom konkurencijom može biti jedino inovacija. Ponuditi nešto što drugi nemaju ili pak na šta nisu fokusirani. U tom smislu je naš glavni adut inovativni “docx-as-code” koncept. Taj koncept podrazumeva da se izvorna dokumentacija piše tj razvija u Markdown formatu, koji je dobro poznat u IT industriji, a onda eksportuje u word ili pdf u korporativnom šablonu. Na taj način je praktično sadržina dokumentacije nezavisna od dizajna u kom će ona biti predstavljena, a može se koristiti i postojeća dokumentacija iz mnogo različitih izvora, kao recimo dokumentacija sa vebsajta. Ne postoji proizvod na tržištu koji nudi sličan pristup i istovremeno isporučuje visoko kvalitetnu dokumentaciju, a da ne podrazumeva mnogo sati in-house razvoja. 

Nedavno ste postali GitLab tehnološki partner, jedini domaći startap koji je nešto tako postigao. Kakav proces je u pitanju i kako ste to uspeli?

GitLab je jedna od najvećih platformi za kolaborativni razvoj softvera gde se primenjuju DevOps, DevSecOps, GitOps i drugi koncepti. U pitanju je tehnološki gigant sa nekoliko stotina miliona dolara prihoda godišnje. 

GitLab program partnerstva je višestruko nagrađivan. Jedan od tih programa podrazumeva tehnološko partnerstvo, čiji smo i mi deo od nedavno. Proces je vrlo transparentan i ne zahteva veliku količinu dokumentacije. Ono čemu se pridaje značaj je kvalitet proizvoda i određeni nivo integracije sa GitLab platformom. 

Mi smo verovali od početka u naš proizvod i to nam je, pored ogromnog iskustva, čini se, dalo dovoljno samopouzdanja da pristupimo takvom gigantu kao što je GitLab i uspostavimo saradnju sa njima. 

Šta takvo partnerstvo znači za vas?

Svakako predstavlja novi nivo kredibiliteta i odgovornosti znajući da ste prepoznati kao GitLab tehnološki partner i da ste u društvu sa tehnološkim gigantima kao što su: Google, AWS, Microsoft Azure, CloudFlare, Terraform, Broadcom, Fortify, ServiceNow, Confluence i mnogi drugi.

Naime, to za naše korisnike znači da imamo veliku slagalicu u obliku Gitlaba sa svojim velikim portfolijom korisnika i zajednicom sa jedne strane, i sa druge strane jedan njen segment u vidu rešenja koje pomaže tim korisnicima da kreiraju, automatizuju i strukturiraju projektnu dokumentaciju. Kao rezultat imate korisnika sa zaokruženim DevOps ciklusom i moćnim alatom za automatizaciju procesa razvoja i kreiranja dokumentacije po agile metodologiji. 

Šta je sledeće u planu?

PuzzlesCloud je uspostavio tim za prodaju i poslovni razvoj za tržište SAD-a u poslednjim mesecima 2022. koji nam pomaže u plasmanu našeg rešenja na američko tržište. S obzirom na veoma izazovno i konkurentno tržište, polako širimo svest o postojanju ovakvog rešenja i sigurni smo da će sve veći broj korisnika postati deo naše PuzzlesCloud porodice. Imajući u vidu da smo jedini tehnološki partner GitLab Alijanse u našem regionu i jedan od retkih iz Evrope, gde je baziran i veći deo tima, cilj nam je da se širimo takođe i na geografski bliža tržišta.

Zasigurno, dalje inovacije neće izostati. Želimo da, pored ostalog, koncept razvijamo u smeru testiranja kvaliteta proizvedene dokumentacije, na sličan način na koji se radi kvalitativno testiranje softvera u DevOps ciklusu.

Ujedno bismo iskoristili ovu priliku da pozovemo sve IT kompanije da posete naš sajt puzzlescloud.com i kontaktiraju nas ukoliko im je naša vizija bliska.