August 4, 2023 · Redakcija

Program podsticanja ženskog preduzetništva: 600 miliona dinara za firme u vlasništvu žena

Sredstva predstavljaju kombinaciju bespovratnog novca i povoljnih kredita Fonda za razvoj, i dostupna su znatno većem broju preduzetnica.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu za podsticanje ženskog preduzetništva i namenila 600 miliona dinara bespovratno za podršku firmama koje su u vlasništvu žena, prenosi Nova ekonomija.

Sredstva predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj. Kako su naveli zvaničnici, ukupan iznos je šest puta veći nego ranije, kada je bilo namenjeno 100 miliona dinara za program za žene i mlade.

Preduzeća koja zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu od 40 do 50 odsto vrednosti ulaganja, u zavisnosti od razvijenosti lokalne samouprave. Preostali iznos investicionog ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj. Minimalna ukupna vrednost sredstava je 400.000 dinara, a maksimalna je 12 miliona dinara.

Sredstva su namenjena novoosnovanim i postojećim preduzećima, kao i mikro i malim privrednim društvima, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena. U privrednom društvu koje ima više osnivača, minimalni udeo koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena je 50 odsto.

Kako se navodi, sredstva se mogu koristiti za kupovinu mašina, opreme, alata, računarske opreme i softvera, vozila i drugih transportnih sredstava.

Takođe se mogu koristiti za tekuće održavanje ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora za firme koje su registrovane u APR-u do 31. decembra 2020. godine i na dan 31. decembar 2022. godine zapošljavaju minimum pet zaposlenih (uključujući i samu preduzetnicu).

Sredstva mogu biti namenjena i za operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 25 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.

Javni poziv i konkursna dokumentacija biće objavljeni na internet sajtu Ministarstva privrede.