July 28, 2023 · Redakcija

Na portal za frilensere prijavilo se 1.900, rok za prijavu poreza 31.

Uprkos niskom broju prijavljenih, po svemu sudeći rok za prijavljivanje prihoda neće biti produžavan.

Poreska uprava danas je podsetila da radnici na internetu imaju rok do 31. jula, da prijave prihode za rad na koje se porez plaća samooporezivanjem, prenosi Nova ekonomija.

Kako se navodi, poslednji podaci koje je izneo NALED ukazuju da se na poreski portal Frilenseri za prvi i drugi kvartal prijavilo oko 2.000 frilensera, dok su cifre iz perioda kada je retroaktivna naplata poreza bila aktuelna sugerisale broj od dvadeset hiljada frilensera koji bi bili pogođeni ovom merom.

Uprkos niskom broju prijavljenih, po svemu sudeći rok za prijavljivanje prihoda neće biti produžavan.

Predstavnica Udruženja radnika na internetu (URI) Tamara Petrović u razgovoru za Novu ekonomiju rekla je da je najveće pitanje trenutno koliki broj frilensera uopšte zna da treba da plati porez preko specijalizovanog poreskog portala, dodajući da mnogi nisu informisani o svojim obavezama i početku rada portala i da je drzava morala da nađe način da preko medija informše frilensere o ovoj temi i postojanju samog portala, naročito imajući u vidu zakašnjenje sa kojim je portal lansiran:

„On je zakasnio i tu nema opravdanja. Portal je počeo da radi prvog jula, dana kada je počeo rok od 30 dana za uplatu poreza. On je morao da bude dostupan ljudima, da imaju vremena da iščitaju sve informacije, da se upoznaju i pripreme”, rekla je Petrović.

Kako navode predstavnici Udruženja, oni su poslali zahtev Poreskoj upravi i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da se rok za podnošenje prijave za dva kvartala odloži.

Razlozi tome, pored tehničkih problema na početku pokretanja platforme, su posebne poteškoće prilikom prijava na obavezno socijalno osiguranje, i to najviše usled toga što poreske prijave nemaju status proknjiženih na portalu ePorezi, već svima koji su prijavili prihode putem portala Frilenseri i platili porez i doprinose na portalu ePorezi stoji da su u preplati.

Problem plaćanja poreza se događa i onda kada neko od dužnika ode u PIO fond ili Republički fond za zdravstveno osiguranje, jer često službenici nisu informisani o tome na koji je sve način moguće platiti osiguranje, dodaju iz Udruženja.

No, mimo navedenih problema, portal Frilenseri olakšava izvršavanje obaveza, odgovara na mnogobrojna pitanja, nedoumice i postupke u procesu plaćanja, od statusa i regulisanja obaveza studenata ili penzionera koji su ujedno i frilenseri, preko automatskog računanja poreza prema odabranoj stopi, sve do odabira valute i ispisivanja uplatnice.

Očekuje se da će Poreska uprava i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uz pomoć koje je pokrenut portal, nakon prvog roka za plaćanje poreza objaviti informaciju koliko je ljudi ukupno platilo porez.