December 20, 2022 · Redakcija

Fond za inovacionu delatnost objavio javni poziv za program Smart Start

Prijave za sredstva do 30.000€ se podnose na engleskom jeziku zbog međunarodnog procesa evaluacije, a rok za apliciranje je 28. februar 2023.

U okviru programa Pametni početak (Smart Start), Fond za inovacionu delatnost objavio je poziv za perspektivne timove i mikro preduzeća da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj svog prvog prototipa i minimalno održivog proizvoda (MVP).

Program obezbeđuje učesnicima finansijsku i mentorsku podršku, kako bi uspešno sproveli prve faze istraživanja tržišta, razvoja proizvoda, uspostavljanja poslovnog modela i započinjanja priprema za sledeću fazu prikupljanja finansijskih sredstava.

Visina iznosa finansiranja:

  • Visina finansijske podrške koju Fond obezbeđuje može biti najviše 3,6 miliona dinara (okvirno 30.000 evra) po pojedinačnom projektu, pokrivajući maksimalno do 90 odsto ukupnih troškova po projektu (ne uključujući mentorsku podršku). 
  • Najmanje 10 odsto ukupnog budžeta projekta (ne uključujući mentorsku podršku) potrebno je da bude obezbeđeno od strane podnosioca prijave iz bilo kog privatnog izvora, i to u gotovini. Nefinansijska ulaganja neće biti prihvaćena.
  • Svi korisnici finansiranja će dobiti 600 hiljada dinara (okvirno 5.000 evra) dodatnih sredstava koja su opredeljena za mentorsku podršku.

„Sa 90 odsto učešća od strane Fonda u okviru ovog programa olakšava se sprovođenje prve faze istraživanja tržišta, razvoja minimalno održivog proizvoda (MVP) ili usluge, uspostavljanja poslovnog modela i početak pripreme za sledeću fazu prikupljanja finansijskih sredstava”, objašnjavaju iz Fonda.

Što se tiče uslova za konkurisanje, za pomenuti program mogu da se prijave timovi koji se sastoje od dva do pet članova, s najmanje 51 odsto tima koji su rezidenti Republike Srbije. Prema dostupnim informacijama, poziv je otvoren i za Mikro privredna društva (u formi društva sa ograničenom odgovornošću) u privatnom vlasništvu, registrovana u Srbiji ne duže od dve godine u trenutku podnošenja prijave, u većinskom vlasništvu (51 odsto ili više) rezidenata Republike Srbije, sa do 10 zaposlenih.

Pored toga, svi korisnici programa moraju realizovati svoje projektne aktivnosti u periodu od najmanje četiri do šest meseci. Smart Start je otvoren za prijave koje dolaze iz svih privrednih sektora i iz svih oblasti nauke i tehnologije sa akcentom na oblastima definisanim Strategijom pametne specijalizacije Republike Srbije za period 2020-2027.

Prijave se podnose na engleskom jeziku zbog međunarodnog procesa evaluacije, a rok za apliciranje jeste 28. februar 2023. do 12 časova. Više informacija o samom programu, načinu apliciranja, te neophodnoj dokumentaciji, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Fonda za inovacionu delatnost.