September 25, 2022 · Redakcija

Objavljen novi poziv za programe Fonda za inovacionu delatnost

Fond za inovacionu delatnost, u zavisnosti od programa, dodeljuje bespovratna sredstva u iznosu od 80.000 do 300 evra inovativnim preduzećima i timovima.

Fond za inovacionu delatnost raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kroz svoje programe finansiranja. Javni poziv će inovativnim preduzećima i timovima biti na raspologanju u periodu do 15. novembra 2022. godine.

Prema zvaničnom saopštenju, sredstva u visini od 3,2 miliona evra zajednički kroz IPA projekat „Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća” obezbeđuju Republika Srbija i Evropska unija.

Kako se navodi, Fond u trećem ciklusu obezbeđuje finansijski podsticaj za transformaciju inovativnih ideja u održive projekte kroz Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija. Pomenuti programi, sa jasno definisanim kriterijumima, namenjeni su za razvoj novih proizvoda, usluga ili tehnologija koji imaju snažan inovativni potencijal za kojima postoji potreba na tržištu.

Fond dodeljuje, u zavisnosti od programa, između 80.000 i 300.000 evra po pojedinačnom projektu. Ipak, kada je u pitanju implementacija projekta, preduzeća su u obavezi da obezbede i deo sredstava iz drugih privatnih izvora. Na taj način, kako je saopšteno, Fond za inovacionu delatnost zajedno sa preduzećima učestvuje u istraživanjima i razvoju inovativnih rešenja, koja posledično imaju pozitivan uticaj na nacionalnu privredu.

Što se tiče procesa konkurisanja, iz svih oblasti nauke i tehnologije, kao i iz svih industrijskih sektora, prijave se mogu podneti putem portala. Takođe, neophodna dokumentacija za prijavu i detaljne informacije o javnom pozivu mogu se pronaći na zvaničnoj internet stranici Fonda.

Pored toga, Fond će svakodnevno pružati podršku zainteresovanim aplikantima s ciljem predstavljanja uslova i detalja podnošenja prijave projekta. Naime, jednom nedeljno će održavati radionice pod nazivom „Otvorena vrata”, te u saradnji sa lokalnim partnerima i svim organizacijama koje rade sa malim i srednjim preduzećima i naučnoistraživačkim institucijama organizovati informativne sesije.

Pozitivna iskustva iz niza prethodnih ciklusa finansijske i konsultativne podrške Fonda našem inovativnom sektoru bila su ključni faktor za kontinuirano ulaganje u portfolio fonda koga čine održivi i pouzdani mehanizmi podrške, navodi se u saopštenju.