February 24, 2023 · Redakcija

U Srbiji veća plata presudna za promenu radnog mesta, navodi istraživanje Infostuda

66 odsto anketiranih najviše veruje preporukama prijatelja u potrazi za novim poslom.

Veća plata presudna je pri odlučivanju za promenu radnog mesta, pokazalo je istraživanje „Budućnost zapošljavanja u Srbiji” koje je deo globalnog istraživanja koje je sproveo Infostud u saradnji sa Boston Consulting Group (BCG), globalnog udruženja portala za zapošljavanje The Network, na ukupnom uzorku od 90.000 ljudi.

Kako se navodi, oko 23 odsto ispitanika aktivno traži posao (što je dosta manje od svetskog proseka), najviše u potrazi za zanimljivijom ili seniornijom pozicijom, kao i zbog želje za većom zaradom. Preko polovine ispitanika ne traži posao aktivno ali je otvoreno da razmotri dobru ponudu ako se pojavi. 

71 odsto ispitanika smatra da je veća plata presudna pri promeni posla, dok 42 odsto navodi bolje uslove za razvoj karijere, a 35 odsto ispitanika bi promenilo poslodavca kada bi posao bio zanimljiviji.

Što se tiče preostalih slučajeva, 14 odsto ispitanika ne traži novi posao već nove prilike kod postojećeg poslodavca, 8 odsto ne traži novi posao uopšte i ne bi prihvatilo ni bolju bonudu, dok 5 odsto planira da napusti trenutnog poslodavca, navodi istraživanje.

U skladu sa globalnim trendovima, 69 odsto ispitanika iz Srbije da pre svega želi stabilan posao sa dobrim balansom privatnog i poslovnog. Napredovanje u karijeri u dobroj kompaniji je na drugom mestu, a rad na uzbudljivim proizvodima, temama i tehnologijama je na trećem. Ipak, ulazak u uspešnu kompaniju i napredovanje na rukovodeću poziciju je manje važno građanima Srbije (28 odsto) u odnosu na globalni rezultat (41 odsto).

Zanimljivo je da prema rezultatima istraživanja samo 39 odsto ispitanika u Srbiji preferira hibridni model (naspram 54 odsto na globalu), dok 51 odsto želi da radi u potpunosti na radnom mestu (za razliku od 35 odsto u svetu), mada se postavlja pitanje koliko takvi rezultati odražavaju preference a koliko zavise od uzorka ispitanika i industrija u kojima posluju. 

Čak 66 odsto anketiranih najviše veruje preporukama prijatelja u potrazi za novim poslom, a 60 odsto želi da vidi svoje buduće radno mesto pre nego što se pridruži kompaniji.