October 30, 2023 · Redakcija

Ograničen rast poreske osnovice za paušalce do 2025. godine

Povećanje poreske osnovice ograničeno je na najviše deset odsto godišnje do kraja 2025. godine.

Preduzetnicima koji posluju po sistemu paušalnog oporezivanja u Srbiji nastaviće da bude ograničeno povećanje poreske osnovice za najviše deset odsto godišnje do kraja 2025. godine, saopštio je NALED.

Ova mera je doneta izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju koja je stupila na snagu 28. oktobra.

„Za mnoge od njih ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje”, izjavila je ovom prilikom šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u Irena Đorđević Šušić, kao i da je dobro fiskalno rasterećenje preduzetnika paušalaca jer osigurava predvidivost poslovanja i stimuliše nastavak rada u legalnim tokovima.

Tom prilikom je istakla i da je još jedna značajna novina umanjenje osnovice za početnike u poslovanju i to za 50 odsto, dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20 odsto.

Međutim, ograničenje od deset odsto rasta poreza neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

Đorđević Sušić je u svojoj izjavi istakla i da postoji prostor za dodatno unapređenje sistema paušalnog oporezivanja kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa, kao i omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit da se opredele za režim isplate lične zarade, putem aplikacije Poreske uprave, kao i kod povećanja granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja.

Prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u Srbiji ima oko 120.000 paušalaca, koji se bave različitim delatnostima, od IT sektora do frizerskih i kozmetičkih usluga.