January 26, 2023 · Redakcija

OŠ „Đura Jakšić” — Rakovica: za dalje uspehe osnovaca potrebno osavremeniti digitalni kabinet

Da bi škola nastavila uspehe koje je ostvarila, neophodna su joj dodatna sredstva.

Učenici Osnovne škole „Đura Jakšić” u Rakovici su prethodnih godina ostvarili zapažene rezultate iz oblasti programiranja i novih pismenosti uprkos tome što raspolažu opremom i digitalnim kabinetom starim oko petnaestak godina.

Kako ističu iz OŠ „Đura Jakšić”, ne samo da su prvi u Srbiji uveli digitalnu i medijsku pismenost u aktivnosti škole, već su se bavili (i nastavljaju da se bave) uticajem veštačke inteligencije i algoritama na ponašanje i navike učenika.

Trud, rad, entuzijazam i rezultate učenika i nastavnika OŠ „Đura Jakšić” prepoznale su i nagradile stručne institucije i organizacije. Naime, tim učenika pomenute škole pobednik je nacionalnog takmičenja u programiranju uz pomoć mikrobit uređaja. Prema dostupnim informacijama, to je jedan od najvećih regionalnih edukativnih projekata, koji je pokrenuo Britanski savet, a finasirala ga je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Pored programiranja, OŠ „Đura Jakšić” ostvarila je odlične rezultate i kada je reč o medijskoj pismenosti, osvajajući specijalnu nagradu „Dragan Janjić” koju dodeljuje agencija Beta. Rad lauerata pomenute nagrade, nastavnika informatike Vladislava Stojičića, pod nazivom „Korak ispred veštačke inteligencije / A Step Ahead Of AI”, ocenjen je od strane žirija kao „hrabar, originalan i koristan iskorak u sistemu formalnog obrazovanja”.

Ipak, kako bi talentovani učenici i nastavnici OŠ „Đura Jakšić” nastavili s digitalnim razvojem, te pratili savremene trendove, neophodna im je pomoć, odnosno osavremenjavanje njihovog digitalnog kabineta. Kako Stojičić kaže za naš portal, trenutno su u potrazi za donacijama IKT uređaja, naglašavajući da bi im odgovarali i polovni računari, monitori, izlasno-ulazne komponente i druga oprema.

Kontakt za sve pojednice, organizacije i kompanije koje žele da pomognu: vladislavstojicic@gmail.com