May 12, 2023 · Redakcija

Oracle Cloud otvorio regionalni centar u Državnom data centru u Kragujevcu

U pitanju je prvi takav centar u Jugoistočnoj evropi, a prvi klijent će biti Telekom Srbija.

Kragujevac je postao domaćin prvog regionalnog centra kompanije Oracle Cloud u Jugoistočnoj Evropi. U Državnom data centru (DDC) u ovom gradu, jedan od svetskih tehnoloških giganata je počeo da nudi svoje usluge u oblaku korisnicima iz celog sveta, prenosi eKapija.

Predstavnici vlade, koji su prisustvovali događaju, ocenili su je da je u pitanju veliki dan za Kragujevac i srpsku IT industriju, koja je postala pokretač razvoja ekonomije i tehnološkog napretka zemlje, a dolazak Oracle Clouda u Srbiju istaknut je kao pokazatelj da je Srbija konkurentna i pouzdana na zahtevnom IT tržištu i da je regionalni lider u digitalnoj transformaciji.

Oracle Cloud regionalni centar predstavio je Kenet Johansen, potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu korporacije Oracle.

Kako se navodi, prvi korisnik Oracle Cloud infrastrukture postala je Telekom Srbija, koja je potpisala komercijalni ugovor sa Oracle-om.

Ovaj projekat će doprineti razvoju IKT sektora u Srbiji i otvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje i usavršavanje stručnjaka iz ove oblasti. Oracle Cloud infrastruktura nudi visoke performanse i bezbednost za različite industrije i sektore, kao što su zdravstvo, maloprodaja i bankarstvo.

Na otvaranju su bili prisutni i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i direktor Data Cloud Techology Danilo Savić.