November 23, 2022 · Redakcija

Pokrenuto prvo veliko online istraživanje o zaradama dizajnera u Srbiji

Uprkos tome što su dizajn zajednice u Srbiji dosta brojnije poslednjih godina, dostupne i transparentne informacije o zaradama i uslovima rada nije lako pronaći.

Uz podršku niza zajednica i organizacija u zemlji, product dizajner Strahinja Todorović iz Beograda pokrenuo je online anketu s ciljem da dizajneri, kao i svi zainteresovani, steknu realnu sliku o stanju plata u dizajnu digitalnih proizvoda i usluga na našem tržištu.

Na pitanje zašto je pokrenuo ovu anketu, Strahinja Todorović je za Startit izjavio da bi rezultati mogli biti od koristi za dizajnere i one koji to planiraju da budu, kao i za celokupnu zajednicu, dodajući da kompanije imaju te informacije, ali ih ne dele.

„Krenulo je od toga što nisam mogao da nađem novije istraživanje dizajnerskih plata u Srbiji, i pošto sam znao da bi meni i kolegama bilo korisno, pretpostavio sam da bi bilo korisno i drugima. Za sada deluje da je tako pošto nakon nekoliko sati već imamo preko 200 unosa. Prednost ovakvih anketa je to što su potpuno anonimne i ceo set podataka će biti podeljen sa zajednicom”, rekao je Todorović.

Istraživanje sadrži 16 jednostavnih pitanja i popunjava se za manje od 5 minuta. Pozivamo sve koji se bave dizajnom digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji da popune popunite ovu anketu, kao i da je proslede svojim kolegama i koleginicama iz struke.