May 26, 2023 · Redakcija

U planu izgradnja novog objekta u okviru NTP Novi Sad u vrednosti od 59 miliona evra

Projektom je predviđena izgradnja zgrade od dve odvojene funkcionalne celine ukupne površine 30.000 kvadratnih metara.

Autonomna pokrajina Vojvodina saopštila je da je potpisala ugovor za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta u okviru Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, vredan 59 miliona evra.

Kako se navodi, projektom je predviđena izgradnja zgrade koja se sastoji od dve odvojene funkcionalne celine ukupne površine 30.000 kvadratnih metara.

„Očekujem da u drugoj polovini sledeće godine možemo da počnemo izgradnju Naučno-tehnološkog parka 2. Naredne godine očekujemo i podršku Vlade Srbije za finansiranje izgradnje objekta, sa ciljem da se pomogne novim razvojnim kompanijama, novim startapima i svim fakultetima tehničkih nauka u oblasti veštačke inteligencije i informacionih tehnologija”, rekao je predsednik lokalne samouprave Igor Mirović, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ovo je jedan u nizu državnih i industrijskih projekata iz inovacionog sektora koji imaju cilj bolje umrežavanje, razmenu znanja i osnaživanje potencijala za rast u IT, kreativnim i drugim inovacionim industrijama. 

Prošle godine najavljeno je proširenje Inovacionog distrikta u Kragujevcu, Bio 4 kampusa, a nedavno je najavljen i kompleks za kreativne industrije u Beogradu na vodi.

Pored toga, postojeći kapaciteti Naučno tehnoloških parkova nadograšuju se i poboljšavaju kroz različita partnerstva, a u planu su i proširenja kapaciteta tehnoloških parkova u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.