October 6, 2022 · Redakcija

Novi DaFED meetup o dizajnu i frontendu 11. oktobra u Novom Sadu

Nakon 55 uspešno održanih okupljanja i trogodišnje pauze, novosadski DaFED ponovo organizuje meetup na temu dizajna i frontenda.

DaFED (Designers and Front End Developers), novosadska organizacija koja je formirana radi umrežavanja i deljenja znanja iz oblasti IT industrije, u utorak 11. oktobra realizuje 56. po redu meetup.

Pomenuti događaj će, kako je saopšteno, biti održan u Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu od 18h do 22h. Tom prilikom će Shuaiqi Sun, poznatiji kao Mr.Biscuit, i Predrag Novaković govoriti o temama koje se tiču dizajna i frontenda.

Nezavisni Design System Architect, Shuaiqi Sun je kreator poznatog Ant Design Open source sistema, kao i full stack web developer. Predrag Novaković, sa druge strane, jeste UI dizajner i frontend developer, sa decenijskim iskustvom i više desetina projekata.

Kako se navodi, Shuaiqi će tokom svog predavanja (Build a Composable Design System in Figma) pričati o izazovima pri kreiranju dizajn sistema, te o tome kako da umesto da se grade kompleksne komponente sa mnogobrojnijim varijantama (en. variants), dizajneri treba da koriste jednostavne, autonomne komponente koje omogućavaju korisnicima lakše i brže korišćenje raspoloživih elementa.

Novaković će pak održati predavanje vezano za opšte poznatu sveprisutnost sinergije u svetu oko nas (Sinergija User interface dizajna i Frontenda). Drugim rečima, baviće se time koliko je sinergija bitna i koliko su UI dizajn i frontend zapravo srodni, kako dobar UI dizajn postaje dobar frontend kod i na koji način Figma sa svojim frontend orijentisanim funkcionalnostima pomaže i olakšava u kreiranju kvalitetnog UI dizajna.

Prema dostupnim informacijama, nakon njihovih izlaganja, sledi DaFTER, tokom kojeg će gosti imati priliku da se umrežavaju i sklapaju konekcije.

Podsetimo, prvi DaFED održan je u junu 2012. godine kao neformalno okupljanje ljudi iz sveta grafičkog i veb dizajna, veb developmenta i veb marketinga. Tokom godina, sam koncept DaFED meetupa, koji su se pre pandemije održavali jednom mesečno, je evoluirao, te danas podrazumeva jedno ili dva stručna predavanja i networking. Pored toga, DaFED je tokom godina, s ciljem deljenja znanja iz IT oblasti, uspešno organizovao i niz kurseva i radionica na temu programiranja i dizajna.

Prijave za pomenuti oktobarski meetup, kao i dodatne informacije o DaFED-u i njihovim događajima, dostupne su preko zvaničnog sajta.