September 23, 2022 · Redakcija

Nordeus fondacija pokrenula Gejmlab, besplatnu platformu za učenje o gejmingu

Platforma Gejmlab će omogućiti mladima, prevashodno srednjoškolcima i studentima, da se upoznaju sa svim bitnim aspektima gejming industrije.

Nordeus fondacija je pokrenula prvu besplatnu platformu za učenje o gejmingu pod nazivom Gejmlab, s ciljem da kroz kurseve, iskustvo stručnjaka, praktičan rad i otvorene izvore informacija edukuje mlade o gejming industriji, kao i o disciplinama i karijerama u okviru nje.

Kako je istaknuto u zvaničnom saopštenju, platforma je zamišljena da bude centralno mesto za sticanje veština i znanja potrebnih za učenje i prva iskustva u razvoju igara. Naime, početna verzija Gejmlaba sadrži kurseve o šest ključnih disciplina u gejming industriji, uz brojne druge korisne informacije i izvore. Zasad, stručnjaci Norderusa i Srpske asocijacije industrije video igara (Serbian Games Association – SGA) podeliće svoja znanja sa polaznicima kursa, međutim, planirano je i pridruživanje stručnjaka drugih kompanija.

Miloš Paunović, programski menadžer Nordeus fondacije, istakao je da je početna verzija platforme, koja prikuplja i sistematizuje postojeće znanje domaće gejming zajednice, prilagođena deci i mladima. Takođe, kako kaže, cilj im je da kroz angažovanje i saradnju sa drugim kompanijama i organizacijama konstantno nadograđuju pomenutu platformu.

„Želimo da i na ovaj način udružimo domaću gejming industriju i podelimo znanje sa narednim generacijama, kako bi imali što bolje šanse za uspeh u globalnoj digitalnoj ekonomiji. Verujemo da će širok dijapazon znanja i veština koje nude naše stručnjaci iz gejming industrije u tome značajno pomoći”, rekao je Paunović.

Prema saopštenju, prvih šest kurseva realizovani su u okviru projekta „Preduzmi ideju” koji sprovodi Inicijativa „Digitalna Srbija” uz podršku USAID-a. Pomenute lekcije će omogućiti zainteresovanima da se upoznaju sa osnovama razvoja video igara i programiranja u gejmingu, te im pružiti priliku da saznaju više o gejm dizajnu, umetnosti u igrama, marketingu i istraživanju korisničkog ponašanja.

„Svedoci smo sve bržeg rasta industrije video igara kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Sada se već jasno vidi da su mogućnosti primene neograničene – od zabave, do nauke, obrazovanja i privrede – budućnost će tek pokazati njen pun potencijal. Na platformi će pored kurseva u budućnosti biti svima dostupni i besplatni obrazovni programi, usmereni prevashodno na srednjoškolce i studente. Razvoj video igre je izvanredan multidisciplinarni obrazovni proces, kroz koji deca i mladi mogu da unapređuju svoja znanja iz programiranja, digitalne umetnosti, dizajna, dok unapređuju i svoju kreativnost i timski rad. Spajaju ih zajednički ciljevi, interesovanja i ljubav ka video igrama”, zaključio je Paunović.

Kako se navodi, Nordeus fondacija je osnovana s ciljem da pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetencije potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.