February 6, 2023 · Redakcija

Završen prvi ciklus NINJA programa za startape

Svoja rešenja predstavili su startapi Tapni, Data Do, Smart Watering, EasyPass, Digital Spark, Zenhire i OmniShop.

Na nedavno održanom Demo danu u sklopu NINJA akceleratorskog programa, zatvoren je njegov prvi ciklus i predstavljeni učesnici. Program su organizovali DSI i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA).

Tom prilikom je sedam startapa koji su završili intenzivni četvoromesečni program održalo svoje pitch sesije i započelo naredno poglavlje svog poslovanja. Svoja rešenja predstavili su startapi Tapni, Data Do, Smart Watering, EasyPass, Digital Spark, Zenhire i OmniShop.

Kako se navodi, pored pitch sesija, u uvodnom delu gostima su se obratili ambasador Japana u Beogradu Takahiko Kacumata, ambasadorka Srbije u Japanu Aleksandra Kovač, regionalni direktor Afričko-azijske investiciono konsultantske kuće (AAIC) Šigeru Handa, kao i Nebojša Bjelotomić, direktor inicijative Digiralna Srbija (DSI), koji su poručili da za srpske kompanije i startape postoje brojne mogućnosti na azijskom tržištu.

„Jedan od najvećih izazova za naše startape je nedovoljna vidljivost Srbije na globalnom tržištu i verujemo da je NINJA program omogućio da se predstavimo ali i hrabro pogledamo  u novo, uzbudljivo tržište Azije. Širiti poslovanje ima svoje izazove i ovaj program je startapima ponudio kako potrebnu ekspertizu, tako i potencijalna partnerstva, investicije, upoznavanje prilika i povezivanje sa ključnim akterima novog tržišta, i verujem da je to pravi način da podržimo domaći ekosistem”, izjavio je Nebojša Bjelotomić.

Podsetimo, NINJA (Next INnovation with JApan) je tromesečni akceleratorski program namenjen startapima u fazi intenzivnog rasta. Program obuhvata sedam obaveznih tematskih celina (Goal Setting Workshop, Customer discovery and value proposition, Community as a tool for marketing and sales, Team development, Administrative and financial startup hygiene, Valuation and Investment Vocabulary, Investor Sourcing) na kojima domaći i međunarodni eksperti rade sa startapima u grupi i individualno.