January 13, 2023 · Tamara Đorđević

MeridianBet Group prodat američkoj Golden Matrix Group za 300 miliona $

Očekuje se da će akvizicija biti izvršena u prvoj polovini 2023. godine, i obuhvataće i MeridianBet i povezane firme.

Golden Matrix Group, Inc. (GMGI), developer, davalac licence i globalni operater platformi za online igre i e-trgovinu, sisteme i gejming sadržaje, akvizirao je jednu od vodećih B2C (business-to-consumer) kompanija za sportsko klađenje i igre na sreću u jugoistočnoj Evropi — MeridianBet Group.

GMGI je, zajedno sa kompanijom MeridianBet Group, saopštio 12. januara da je sklopljen finalni dogovor o akviziciji u vrednosti od skoro 300 miliona dolara. Ugovor dveju organizacija podrazumeva, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ne samo kupovinu MeridianBet-a, nego i povezanih firmi.

Na zvaničnom sajtu GMGI je istaknuto i da se očekuje da će akvizicija biti izvršena u prvoj polovini 2023. godine. Prema rečima Brajana Godmana (Brian Godman), glavnog izvršnog direktora Golden Matrix-a, kupovina MeridianBet Group će otvoriti kompaniji nova tržišta.

„Verujemo da će nam akvizicija pružiti ulazak na dobro postavljenu B2C vertikalu na novim tržištima van naših ključnih. Kompanija MeridianBet nam se obratila svojim dokazanim poslovnim modelom koji naglašava organski rast, otpornost na spoljne ekonomske faktore i izuzetne proizvode i tehnologiju”, kazao je Godman.

Takođe je saopšteno i da MeridianBet Group postaje podružnica GMGI u potpunom vlasništvu, ali da ime kompanije ostaje isto, kao i struktura odobra. Ipak, izuzetak je Vilijam Skot (William Scott), koji će postati novi predsednik odbora. Prema portalu NewMediaWire, on je iskusni veteran u regulisanoj industriji igara i trenutni savetnik kompanije MeridianBet Group.

„Današnji dan predstavlja veliko postignuće za MeridianBet i njene zaposlene. Kao javna kompanija koja trguje na Nasdaq, u sinergiji sa Golden Matrix-om, očekujemo da postavimo standarde u industriji kada je reč o svetskoj platformi za igrice i da budemo u još snažnijoj poziciji da doprinesemo agresivnijoj strategiji rasta i da se proširimo na nova tržišta, uključujući Brazil i Ameriku. Naši brendovi su jači zajedno i radujemo se saradnji”, izjavio je povodom akvizicije Zoran Milošević (CEO MeridianBet Group).

Posećanja radi, MeridianBet Group je osnovana 2001. godine i jedna je od najvećih grupa za sportsko klađenje i igre na sreću. Ima preko 1.000 zaposlenih i posluje na 20 tržišta u Evropi, Africi i na Bliskom istoku. Golden Matrix, s druge strane, je osnovan 2008. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i ima sedište u Las Vegasu.