October 23, 2023 · Redakcija

U Nišu otvoren Mejkers lab – „učionica budućnosti”

Novi prostor biće korišćen u redovnoj nastavi, za laboratorijske vežbe, a biće i prostor za sve one koji žele da istražuju kroz dodatne časove i sekcije.

Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović” u Nišu, koja je poznata po inovativnim i modernim projektima u oblasti multimedije, programiranja, elektrotehnike i elektronike, dobila je novi prostor za kreativno stvaranje — Mejkers lab — prenosi EuroNews.

Ovo je deseta učionica budućnosti koju je otvorila Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija.

Kako se navodi, Mejkers lab je opremljen savremenom tehnologijom, kao što su 3D štampač, Arduino setovi, senzori, roboti i setovi za virtuelnu realnost. U ovom prostoru, učenici će moći da razvijaju svoje projekte od ideje do funkcionalnog proizvoda, uz tehničku pomoć opreme i stručno svetovanje nastavnika koji se unapređuju uz obuku Grupe za obrazovanje.

Učenici ETŠ „Mija Stanimirović” već imaju mnogo uspešnih projekata na koje su ponosni, kao što su rukavica za prevođenje znakovnog jezika, unapređeni sistem zaštite prostora, rampa za automatsko očitavanje tablica, različite edukativne igre i roboti. Njihov rad je rezultat posvećenosti stručnoj obuci i praksi, kao i saradnje sa više od 40 kompanija koje im pružaju podršku i resurse.

Direktor škole Aleksandar Stevanović ovom prilikom je istakao da je škola prerasla iz industrijske škole koja je obrazovala kadrove za potrebe Elektronske industrije Niš u modernu obrazovnu ustanovu koja nudi savremena zanimanja i kvalitetna znanja.

Zahvalio se Grupi za obrazovanje na otvaranju Mejkers laba koji će biti inspirativan prostor za učenike, a rekao je i da je jedan od ciljeva škole da privuče više devojčica da se bave elektrotehnikom i elektronikom, jer one trenutno čine samo 10% učenika.

Novi prostor biće korišćen u redovnoj nastavi stručnih predmeta i za laboratorijske vežbe, a funkcionisaće i kao prostor za sve one koji žele da istražuju kroz dodatne časove i sekcije. U okviru sekcije Pokreni magiju učenici će moći samostalno da izrađuju pametne uređaje počev od definisanja problema, osmišljavanja rešenja pa do praktične realizacije.

Kako je saopšteno, Grupa za obrazovanje planira da do kraja godine otvori još pet Mejkers labova u školama različitih profila u Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Bujanovcu, Kraljevu i Beogradu.

Cilj ove inicijative je da se unapredi kvalitet obrazovanja u Srbiji i da se mladi pripreme za ekonomiju 21. veka. Pored organizacija koje čine Grupu za obrazovanje, sve više kompanija kao što su Henkel, Comtrade i druge, pridružuje se kako bi podržale ovaj cilj.