February 3, 2023 · Redakcija

Najavljen novi centar za kreativne industrije u Beogradu na vodi

Država u projekat ulaže 52 miliona evra, a stara ložionica treba da postane centar za osnaživanje i umrežavanja pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti inovacija.

Predstavljen je izgled prostora nekadašnje zgrade železničke Ložionice koja ima status zaštićenog industrijskog i kulturnog nasleđa, a koji je namenjen kreativnim industrijama.

Kako se navodi, Vlada Srbije u projekat je ulaže 52 miliona evra, a plan je da kompleks postane centar za osnaživanje i umrežavanja pojedinaca, udruženja i preduzeća iz oblasti inovacija i ekonomija zasnovaniih na znanju.

Kako je istaknuto, danas kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju 155.000 ljudi, što je 30.000 više nego pre dve godine, te se očekuje da pojava ovakvog inkubatora doprinese profilizaciji Srbije kao jednom od lidera u kreativnim industrijama, kao i da postane zapažena turistička atrakcija.

Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju Ložionice na 4.800m2, uz očuvanje izgleda zdanja. Pored toga, radovi podrazumevaju i rekonstrukciju vodotornja kao izložbenog prostora, koji će pasarelom biti povezan sa otvorenim prostorom Ložionice i izgradnju nove zgrade aneksa od 11.000 m2, podzemne garaže i velikog parka.

Kompleks će sadržati i salu za događaje, tzv. “Black Box” koja je projektovana prema visokim akustičkim standardima, a koja će moći da se koristi za različite događaje i okupljanja, od filmskih i pozorišnih premijere, preko koncerata, konferencija i drugog.

Nosioci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma Srbija stvara, dok arhitektonsko rešenje razvija studio AKVS arhitektura, koji su pobedili na javnom konkursu. Završetak radova i dolazak prvih gostiju planiran je za proleće 2025. godine.