July 12, 2023 · Redakcija

Otvoren novi Katapultov konkurs za startape — do 300.000€ bespovratno

Treći po redu konkurs za Katapult program za finansijsku podršku startap preduzećima otvoren je do 16. oktobra.

Otvoren je treći Katapult javni poziv za inovativna startap preduzeća kojima je potrebna finansijska i mentorska podrška za dostizanje punog potencijala i osvajanje globalnog tržišta, prenosi eKapija.

Za učešće u programu akceleracije mogu se prijaviti startapi iz svih oblasti nauke i tehnologije, a rok za prijavu putem Katapult portala je do 16. oktobra 2023. godine u 13 časova.

Startapima su na raspolaganju sledeća bespovratna sredstva:

  • od 20.000 EUR (za Ideation kategoriju preduzeća)
  • do 50.000 EUR (za Scale-up kategoriju preduzeća).

Prva kategorija namenjena je startapima koji su u ranoj fazi razvoja proizvoda i izlaska na tržište, i tragaju za potvrdom poslovnog modela, dok je scale-up kategorija namenjena preduzećima u fazi intenzivnog rasta koja ostvaruju prihode i čiji je cilj da ubrzaju rast i prikupe dodatna stredstva.

Međutim, startapi koji obezbede kvalifikovanu investiciju u roku od devet meseci nakon završetka programa, na raspolaganju su dodatna sredstva do 300.000 evra bespovratnog novca.

Učesnicima programa pored finansijske podrške na raspolaganju su i mentorstvo i savetovanje, mreža investitora, edukativni programi, razmena iskustva i korporativno partnerstvo.

Dokumentacija za prijavu nalazi se na linku, a na sajtu Katapult akceleratora nalazi se još informacija o uslovima i kriterijumima selekcije.

Katapult program je deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji”, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja, i realizuje ga Fond za inovacionu delatnost, uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Svetske banke i Evropske unije.