September 20, 2023 · Redakcija

Otvorene prijave za treći ciklus programa Karijera 4.0 za srednjoškolce

Program je do sada okupio više od 700 srednjoškolaca i više od 80 mentora iz domaćeg digitalnog sektora.

Inicijativa Digitalna Srbija danas je objavila novi ciklus programa Karijera 4.0 i otvorila prijave do 6. oktobra.

U trećem ciklusu programa koji je do sada okupio više od 700 srednjoškolaca i više od 80 mentora iz domaćeg digitalnog sektora, će više od 40 mentora iz nekih od vodećih digitalnih kompanija u Srbiji raditi sa srednjoškolcima, deleći svoja profesionalna iskustva i pomagati im u donošenju ključnih odluka u vezi sa budućim obrazovanjem i karijerom.

Program traje četiri meseca i podrazumeva mesečne onlajn sastanke sa mentorima iz različitih oblasti digitalne industrije, kao što su razvoj softvera, gejming, bioinformatika, marketing i mnoge druge.

Mentori su zaposleni u nekim od vodećih digitalnih kompanija u Srbiji, kao što su A1 Srbija, Bosch, Devtech, GIG Media, Ispira grupa, Karanović & Partners, Levi9, Microsoft Development Center Serbia, Nordeus, Playrix RS, Playstudios Europe, PwC, Symphony, TeleGroup, Vega IT i Velsera, navodi se u saopštenju.

Program se sprovodi uz podršku Inicijative Digitalna Srbija (DSI) koja želi da pokaže mladima da u našoj zemlji postoje kompanije koje se bave najnovijim tehnologijama i da im pomogne da odaberu svoje buduće obrazovanje i karijeru:

„Iskustvo je pokazalo da srednjoškolci često ne znaju da na razvoju vrhunskih digitalnih proizvoda i usluga mogu da rade iz Srbije i zamišljaju da ako žele da rade na nekim „kul” projektima treba da napuste Srbiju. Prethodne dve godine u kojima smo realizovali Karijeru 4.0 su nam pokazale da je dok su još u školskoj klupi pravo vreme da im pokažemo da u Srbiji postoje kompanije koje se na svetskom nivou bave gejmingom, biotehnologijom, blokčejnom, veštačkom inteligencijom… i da su njihovi zaposleni više nego spremni da svoje vreme stave na raspolaganje onima koji će im sutra postati kolege i predvoditi tehnološki razvoj naše zemlje”, istakla je Tijana Stefanović, projektna menadžerka Inicijative Digitalna Srbija.

Učenici na završnoj godini srednje škole mogu da se prijave za program do 6. oktobra na zvaničnom sajtu programa. Prilikom prijave, mogu da izaberu mentore koji odgovaraju njihovim interesovanjima i karijernim ciljevima.