June 9, 2023 · Redakcija

“Jedno je rekla-kazala, drugo su podaci” — novo istraživanje o domaćoj IT industriji

Novo istraživanje o domaćoj IT industriji potvrđuje osećaj mnogih poznavalaca da se tržište rada nalazi u procesu koji bi mogao da se opiše kao stagniranje ili restruktuiranje.

U novom istraživanju stanja na domaćem IT tržištu rada i trendovima uopšte koje je kreirala firma Viking Code, može se zaključiti ono što mnogi osećaju već duže vreme — da je klatno tržišne moći naklonjenije poslodavcima nego kandidatima. 

Istraživanje je vrlo solidno, pobrojava ranije objavljene relevantne članke i istraživanja, a srž čine pitanja koja su vezana za period od prethodnih mesec dana i to dvema regruterskim kompanijama, dvema manjim IT kompanijama, dvema srednjim IT kompanijama i dve IT korporacije. 

Autor izveštaja, Nemanja Čedomirović, je kao glavne zaključke iz ankete izveo sledeće: 

1. Nije vidljiv rast tražnje za novim kadrovima – svi se slažu
2. Trend opadanja tražnje vrlo evidentan – 87.5%
3. Dosta je veća ponuda dostupnih kandidata za zaposlenje – 87.5%
4. Traže se uglavnom mediori i seniori – očekivano
5. Očekivanja za plate su realnija i nema trenda rasta plata – 87.5%
6. Poslodavci su spremniji da nude manje plate od očekivanih – 75%

Pogledajte ceo izveštaj na Nemanjinom sajtu, a ispod pogledajte kratak razgovor koji smo obavili s njim ovim povodom. 

Šta vam je bila glavna motivacija da napravite ovo istraživanje?

Krajem prošle godine Tihomir i ja smo pokrenuli novu kompaniju Viking Code koja je sklopila ekskluzivno partnerstvo sa holandskom kompanijom Coding Chiefs. Naš cilj je da zaposlimo što više vrhunskih programera koji bi radili za naše klijente sa tržišta Holandije, Nemačke i Engleske. 

U poslednjih 9 meseci intenzivno intervjuišemo programere i u poslednjih nekoliko meseci smo primetili kolebanje i neki osećaj nesigurnosti kod programera po pitanju visine plate. Sa svih strana čujemo da razne velike domaće IT firme otpuštaju programere. Dok jedni programeri pričaju da im raste plata, drugi ostaju bez posla. 

U razgovoru sa kolegama iz IT zajedice shvatili smo da nikome nije najjasnije šta se trenutno dešava. Dakle, naša glavna motivacija je bila da prikupimo informacije o stanju na IT tržištu iz pouzdanih izvora i to radimo jednom mesečno kako bi svi zajedno imali bolji osećaj u kom pravcu se krećemo.

Ovo su vredne informacije — zašto ih objaviti javno a ne, recimo prodavati?

Jedno je anonimno “rekla-kazala” na forumima i društvenim mrežama, potpuno je drugačije kada ljude koje znamo dugi niz godina pitamo potpuno iskreno šta se dešava i da to potkrepe nekim podacima. 

Zato smo se i odlučuli da ne idemo masovno, već da biramo koga kontaktiramo, jer će nam to dati mnogo bolji uvid u samo kretanje tržišta jer smo na “udaru” pravih informacija. 

A ako smo već iskoristili kartu prijateljsta i poznanstva da sa tim ljudima dođemo do podataka, prvo nije fer prodavati tako nešto, drugo nama nije motivacija da kratkoročno prodamo neke podatke i to je to. Istraživanje posmatramo kao dugoročan projekat. 

Ovi podaci će nam svima koji su bitni pomoći da donesemo odluke koje će u perspektivi doneti mnogo više vrednosti nego pakovanje istraživanja u proizvod. 

Kada se navodi da su plate realnije — nisu li plate uvek realne jer ih određuje tržište? Na šta se misli kada se kaže realno?

Svakako tržište određuje plate i možda nije to bio najsrećniji izraz ali su iz perspektive velikog broja domaćih poslodavaca plate u poslednjih par godina otišle na nivoe koje više nisu mogle ekonomski da izdrže. To je jedan od glavnih razloga što imamo toliko firmi koje su nakon par meseci morale da otpuštaju ljude sa klupe. 

Nije bilo moguće izdržati tolike troškove plata a da na globalnom tržište nije moguće naplatiti vreme zaposlenih. Primera radi, u IT firmi u Srbiji koja je pretežno servisno orijentisana, jedan medior sa neto platom od 3-4.000€ košta skoro 7.000€ mesečno. To znači da cena sata ka klijentu od 40 EUR pokriva samo troškove za zaposlenog, što nikako ne ide na ruku industrije outosursinga, koja je i glavni izvor zaposlenja za domaće stručnjake. 

U tom scenariju smo kao tržište manje isplativi, manje je posla, “šišaju” nas Rumuni, Poljaci… Sve je uzročno posledično. Deluje mi da nas je sada ta “realnost” sustigla i samo je bilo pitanje trenutka kada će se desiti jedno ovakvo restruktuiranje tržišta.