October 27, 2023 · Redakcija

31% IT kompanija projektuje povećanje zarada od preko 10% za 2024, navodi istraživanje

58% ukupnog rada u srpskoj IT industriji u trenutno se odvija remote.

Objavljeni su rezultati novog istraživanja „Šta to radi programere”, koje je sprovedeno drugi put u saradnji kompanija Osiguranik, Infostud, HelloWorld, Tim centar i Rezilient.

Istraživanje je obuhvatilo ključne rukovodioce iz 120 IT kompanija i 232 zaposlena iz preko 170 IT kompanija koje posluju u Srbiji.

Podaci su prikupljani tokom juna i jula 2023. godine, a fokusirali su se na četiri glavne teme: beneficije, rad na daljinu, wellbeing podrška zaposlenih i HR trendovi. Istraživanje je deo većeg projekta koji je obuhvatio 407 kompanija iz 15 različitih industrija, kao i 2.500 zaposlenih.

Prema rezultatima istraživanja, najčešća beneficija koju IT kompanije nude svojim zaposlenima je mogućnost rada od kuće, koju ima 89% programera. Ovo je ipak manje nego prošle godine, kada je ovaj benefit imalo 95% zaposlenih u IT sektoru. Zaposleni imaju želju da provode više vremena remote (31 odsto), dok kompanije žele da ih vrate u kancelarije (41 odsto ispitanih).

Druga po redu beneficija je dobrovoljno zdravstveno osiguranje, koje ima 71 odsto zaposlenih, a treća je fleksibilno radno vreme, koje ima 66 odsto zaposlenih. Team building aktivnosti i plaćene edukacije i treninzi su takođe među top pet beneficija koje IT kompanije obezbeđuju svojim zaposlenima.

Uprkos navedenom, budžet za beneficije su ove godine povećavale samo male IT kompanije, dok su velike pribegavale freeze & cut politikama, navodi se u izveštaju.

Istraživanje je takođe pokazalo da se čak 58 odsto rada u srpskoj IT industriji odvija remote, odnosno na daljinu. Najviše remote rada ima u većim kompanijama, dok manje kompanije više preferiraju onsite rad.

Kada se uporede remote i onsite oblik rada prema ključnim pokazateljima zadovoljstva zaposlenih, kao što su angažovanost, balans privatnog i poslovnog života, povezanost sa kolegama i benefiti – najbolji rezultati se postižu u hibridnom modelu, koji kombinuje oba oblika rada.

Međutim, istraživanje je takođe ukazalo na nedostatak wellbeing podrške zaposlenih u IT kompanijama. Wellbeing podrazumeva spoj mentalnog, fizičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja, visok nivo životnog zadovoljstva i sposobnost upravljanja stresom.

Iako gotovo 80 odsto zaposlenih ima obezbeđen sistematski pregled, 39 odsto zaposlenih u IT kompanijama nema obezbeđen nijedan wellbeing program, a od onih koji imaju, najveći procenat (njih 32 odsto) ima obezbeđene fitnes aktivnosti (joga, teretana i drugi vidovi rekreakcije). 87 odsto zaposlenih je spremno da se prijavi za psihološko savetovanje ako bi im to kompanija to obezbedila.

U pogledu kretanja zarada, prema projekcijama donosilaca odluka, najveći broj IT kompanija (53 odsto) planira povećanje zarada do 10 odsto, ali ima kompanija koje planiraju da zarade smanje ili ih ostave na istom nivou (ukupno 15 odsto), kao i kompanija koje planiraju da zarade podignu preko 10 odsto (28 odsto), pa čak i preko 20 odsto (3 odsto) u 2024. godini.

Celo istraživanje može se preuzeti sa zvaničnog sajta istraživanja, a u rezultatima se mimo navedenih podataka nalaze i analize i procene HR trendova, rezultati upita o prihvatanju ChatGPT alata, razloga za promenu posla, i još toga.