March 23, 2023 · Redakcija

Srpski IKT izvoz 45% veći nego prošle godine, dostigao 2,7 milijardi evra

Suficit koji je država imala u trgovini uslugama u IKT sektoru bio je 1,9 milijardi evra.

Prošle godine Srbija je ostvarila 2,7 milijardi evra izvoza IKT usluga, što je za 45 odsto više nego godinu dana ranije, prenosi Danas.

Kako se navodi, prema podacima Narodne banke Srbije, suficit koji je država imala u trgovini uslugama u IKT sektoru bio je 1,9 milijardi evra, jer je u isto vreme Srbija uvezla IKT usluga u vrednosti od 732 miliona evra.

Vrednost izvoza celog sektora usluga prošle godine iznosila je više od 11 milijardi evra, a IKT usluge čine značajan deo toga.

Kako je naveo IT analitičar u kompaniji Mineko kompjuters, Milovan Matijević, Srbija sa 2,7 milijardi evra softverskog izvoza učestvuje sa malo više od jedan odsto u Evropi, dok je na svetskom nivou to nekih pola procenta, dodajući da postoji trend rasta svuda u svetu, ali da to znači da domaće firme teško da mogu da uđu uzonu zasićenja.

U izvozu IKT usluga prednjači Amerika, u koju je tokom 2022. izvezeno IKT usluga u vrednosti preko 1,2 milijarde evra, a potom slede Nemačka (1,1 milijarde evra) i Velika Britanija (883 miliona evra). Prema podacima NBS, tokom prošle godine je Srbija izvezla gotovo sedamdeset odsto usluga u EU. 

Kako se navodi, Srbija je sa 42. mesta u svetu na kom je bila pre sedam godina u izvozu stigla u 2021. do 35. mesta.