July 27, 2023 · Redakcija

Vrednost izvoza IKT usluga iz Srbije 41% veći nego prethodne godine

Rekordni izvoz 2022. predstavljao je povećanje od 45% u odnosu na prethodnu godinu, a ova godina je takođe na putu da postane rekordna.

U prvih pet meseci izvoz IKT usluga iz Srbije dostigao je 1,3 milijardi evra, što je za 41% više nego prošle godine u ovo vreme, prenosi eKapija.

Predstavnici vlade su na prezentaciji programa „Digitalna Evropa” u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu naveli da je u poslednjih sedam godina sektor informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) postao jedan od tri ključna motora razvoja srpske ekonomije.

Podsetimo, prošle godine je izvoz IKT usluga dostigao rekord od 2,7 milijardi evra, što je bilo za 45 odsto više nego prethodne godine.

Za prva tri meseca ove godine zabeležena je vrednost izvoza IKT sektora u visini od 786 miliona evra, sa projekcijama da ukupan izvoz ove godine premašu tri milijarde evra.

Projekat „Digitalna Evropa”, čija procenjena vrednost iznosi oko 7,5 milijardi evra, dodatno može da ubrza razvoj IKT i inovativnog sektora, jer pristup finansijama EU može da pruži i do 100 odsto troškova finansiranja.

Kako je navedeno, biće obezbeđena sredstva za oblasti veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi, naprednih digitalnih veština i razvoja i primene digitalnih kapaciteta i interoperabilnosti.

Za finansiranje projekata moći da apliciraju pravna i fizička lica sa sedištem u Srbiji, a program predviđa i učešće neprofitnih udruženja, kompanija, nevladinih organizacija, sa posebnim fokusom na malim i srednjim preduzećima.