May 24, 2023 · Redakcija

Izvoz IKT sektora u prva tri meseca 786 miliona €, cilj 4 milijarde za 2023.

Dosadašnji nivo izvoza ukazuje na to da će ove godine ukupan izvoz preći 3 milijarde evra.

Izvoz IKT sektora za prva tri meseca je iznosio skoro 800 miliona evra, a Srbija je na putu da ove godine obori prethodne rekorde, prenosi eKapija.

Kako se navodi, iznos od 786 miliona evra predstavlja rast od 44 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Podsetimo, prošle godine zabeležen je rekordni izvoz od 2,7 milijardi evra za celu godinu, a indicije za ovu godinu ukazuju na to da će izvoz preći tri milijarde evra.

Ove informacije saopštili su predstavnici vlade na ekonomskom forumu koji se održava u Dohi pod pokroviteljstvom emira Katara i u organizaciji Bloomberga, i koji je okupio više od hiljadu globalnih poslovnih lidera. Istom prilikom, predstavnici vlade izjavili su da je cilj je da izvoz umesto tri, bude četiri milijarde evra.

Na Forumu je najavljeno i potpisivanje sporazuma između Srbije i Katara u oblasti informacionih tehnologija, i dve države će konkretno sarađivati na čuvanju podataka u državnim data centrima.

Kako je istaknuto, Katar ne želi da se oslanja samo na energetiku, već ulaže i u razvoj znanja i inovacija, i cilj je da do 2030. godine postane zemlja koja ima ekonomiju zasnovanu na znanju, što predstavlja jednu od dodirnih tačaka sa Srbijom.

Dve države će razmenjivati znanje o čuvanju podataka državnih institucija, privrede, banaka, telekomunikacionih operatora, uz saradnju sa sa globalnim tehnološkim gigantima koji su interesantni dvema državama, kakvi su Google, Oracle, Microsoft, Amazon i drugi.

Istom prilikom istaknuto je da Srbija zbog talenata u IKT sektoru ima više stotina startapa i privlači sve više stranih investicija u sektoru novih tehnologija, ali i da ulaže u izgradnju naučno-tehnoloških parkova, kao i da su katarski fondovi zainteresovani da investiraju u srpske startape.